Bog je milosrdan i ova je božanska osobina poput motora koji upravlja i pokreće život svakoga čovjeka. Kada apostoli žele sažeto iznijeti Objavu, milosrđe se javlja uvijek kao bit vječna i besplatna nacrta, koji je velikodušno pripravio Bog. S razlogom psalmist tvrdi: »Puna je zemlja dobrote Gospodnje.« Milosrđe je stalni stav Boga prema čovjeku. I utjecanje Božjem milosrđu univerzalni je lijek za sva naša zla, pa i za ona za koja smo držali da su nepopravljiva.

Gospodin nam obećava da ćemo biti sretni budemo li imali milosrdno srce prema drugima i da ćemo po tome doživjeti milosrđe od Boga. Polje milosrđa prostrano je toliko koliko i polje ljudske bijede koja traži pomoć. Čovjek može trpjeti bijedu u fizičkom, intelektualnom i moralnom pogledu. Zbog toga su bezbrojna djela milosrđa – onolika kolike su i potrebe čovjeka.

Bolesnici zaslužuju posebnu pažnju: društvo, istinsko zanimanje za njihovu bolest, savjet da prikažu Bogu svoju bol i pomoć da u tome uspiju… U društvu odljuđenom brojnim napadima na obitelj sve je veći broj bolesnih i napuštenih staraca bez utjehe i ljubavi. Posjetiti ove osobe u njihovoj samoći čin je milosrđa, svakim danom sve potrebniji. Bog nagrađuje na poseban način ove trenutke: »Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste«, govori nam Gospodin.

Molimo Božje milosrđe za sebe same – jer toliko nam je potrebno! – i za svoj naraštaj, moleći se svetoj Mariji, Majci milosrđa, životu, slasti i ufanju našemu. Uoči skoroga blagdana Bezgrješnoga Začeća naše povjerljivo utjecanje Blaženoj Djevici postaje trajnije i ispunjenije ljubavlju.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš još poticajnih tekstova? Klikni like![/facebook]