Marija Magdalena

Svakoga dana, diljem svijeta, Isus preko svojih službenika, svećenika, poručuje: »Ja te odrješujem od grijeha…« Idi i ne griješi više. Krist osobno oprašta. »Sakramentalna formula: ‘Ja te odrješujem…’ i rukom načinjen znak križa nad pokajnikom pokazuje da u ‘tom trenutku’ raskajan i obraćen grješnik susreće moć i milosrđe Božje. To je trenutak u kojemu je Presveto Trojstvo prisutno sa svrhom da izbriše grijeh i vrati nedužnost, a spasonosna snaga muke, smrti i uskrsnuća Kristova također se prenosi na pokajnika […]. Bog je uvijek onaj tko je prvenstveno pogođen grijehom – ‘tibi soli peccavi!’ – i Bog jedini može oprostiti.

Je li ikad nekoliko riječi donijelo više radosti svijetu od riječi odrješenja: »Ja te odrješujem od grijeha…« Sveti Augustin ustvrđuje da je čudo koje one proizvode veće od samog stvaranja svijeta. A mi, koliko smo radosni kada čujemo te riječi pri sakramentu oprosta? Koliko smo zahvalni? Koliko smo puta zahvalili Bogu što nam je dao ovaj sakrament? U današnjoj molitvi možemo pokazati Bogu svoju zahvalnost na ovome velikome daru.

Cor Mariae perdolentis, miserere nobis!’ – zazivaj srce Marijino, hrabro i s odlukom da se sjediniš s njezinom boli, da bi mogao nadoknaditi za vlastite grijehe i grijehe čovječanstva. I moli – za svaku pojedinu dušu – da Marijina bol ojača u nama odbojnost prema grijehu i da počnemo ljubiti svakodnevne tjelesne ili moralne nedaće, smatrajući ih vrstom zadovoljštine.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

[facebook]Ako ne želiš propustiti sutrašnju poticajnu meditaciju klikni like[/facebook]