Gospodari reflektora i Bozja svjetlila

Biti u prilici upravljati reflektorima neposredno – a moguće još i više posredno – silna je moć. Usmjeravanjem snopa umjetne svjetlosti na određenu scenu, na određeni sadržaj, usredotočuje se, sužuje pozornost okupljenih – a i onih kojima se određeni događaj posredno prikazuje – na nešto izdvojeno. Dok ljudi s osobitom pažnjom promatraju neku sliku, neko zbivanje, njihovoj pozornosti promiče sve ostalo, pa i ono što je u neposrednoj blizini snažnog snopa umjetne svjetlosti. I što je snop umjetne svjetlosti snažnije usredotočen na nešto ciljano, to jednostavnije u mrak – u nevidljivost, u nepostojanje – tone sve uokolo toga.

I ne samo da se na taj način može skrenuti pozornost mnogih s bitnog na nebitno, nego se i sav svijet – njegov prikaz – može bitno promijeniti. Snopom umjetne svjetlosti moguće je neki lik, neku scenu bitno uljepšati, učiniti primamljivim i poželjnim ali, jednako tako, moguće ga je izobličiti, prikazati ga krajnje odbojnim, kao u nekom zlonamjernom i zluradom zakrivljenom ogledalu. I događa se, nerijetko se događa, da se razbojnike prikazuje kao junake a plemenite izruguje, pa čak i predstavlja u suprotnom osvjetljenju. Nespojivo im se pridodaje kao nešto njima vlastito. Privid se predočuje kao neupitna zbilja, zbilja kao nešto nestvarno i nevrijedno. Kao nešto u čemu nema života.

Isus nas svojim Evanđeljem poziva da ne pristanemo na poigravanje reflektorima. Da se ne upustimo ni u kakvo nadmetanje i podmetanje, nego da nam život bude jednoznačan. Jasan i do kraja opredijeljen. Poziva nas da budemo svjetlo. Da svijetlimo Evanđeljem onakvi kakvi jesmo. Ondje gdje jesmo. I da nas ne uznemiruje ako nas snopovi umjetne svjetlosti ne dohvaćaju. Da se ne uznemirujemo ako nas izobličuju. Jer svjetlost reflektora nužno će utrnuti. I premda se trude posvuda postavljati kojekakve reflektore oni – koliko god mogu zaslijepiti – ne mogu ovladati životom. Ako mi na to ne pristanemo.

[facebook]Želiš još poticajnih tekstova? Klikni like:[/facebook]

Biti svjetlo postojano je poslanje onih koji se nazivaju Kristovima. Poslanje koje ne pristaje na obeshrabrenost. Svijetliti i u neuglednosti. Svijetliti unatoč zanemarenosti. Svijetliti usklađeno s poticajima Duha. S Duhom mudrosti i blagosti. Svijetliti radosno i odano. S ljubavlju.

Stjepan Lice