Godina sv. Josipa koju je papa Franjo za cijelu Crkvu proglasio u prosincu 2020., kao i Velika devetnica sv. Josipu koja je započela prošle srijede, dobra su prilika da se vjernici upoznaju s molitvom litanija posvećenoj ovome svecu.

U njima postoji i jedan pomalo neobičan, ali snažan zaziv: “Strahu zlih duhova, moli za nas.”

Sveti Josip uvijek se smatrao zaštitnikom. Štitio je Isusa i Mariju, poveo ih u Egipat kako bi ih sklonio od Heroda, a kasnije ih, na poticaj Boga čiji je glas uvijek poslušno slijedio, sigurno vratio u Izrael. Zbog te ga je uloge papa Pio IX. 8. prosinca 1870. proglasio i zaštitnikom Katoličke Crkve.

Njegova uloga pritom nije pretpostavljala “samo” zaštitu od tjelesnih zala i neprijatelja, već i od duhovnih napasnika.

Kako piše portal Aleteia, zagovor sv. Josipa u borbi protiv demona “uvelike je dokazan iskustvom”.

Tako navode knjigu “Idite k Josipu, našem nepogrešivom zaštitniku” koja spominje kako su misionari zazivali Isusovog zemaljskog oca kako bi odagnali demonske utjecaje.

“Sveti pisci slažu se da je zagovor sv. Josipa učinkovito sredstvo u zbacivanju tiranije Sotone i širenju kraljevstva Isusa Krista. Doista, tu činjenicu potkrjepljuju brojni dokazi zbog kojih Crkva u zazivima svetog Patrijarha naziva i ‘strahom zlih duhova’. Misionari u [poganskim] zemljama jednoglasni su u priznavanju pomoći koju im je s tim učinkom pružio sveti Josip.”

Isti portal navodi i tekst oca Donalda Callowaya, koji pokazuje da je Marijin i Isusov zaštitnik odigrao ključnu ulogu u životu bl. Bartola Longa, nekadašnjeg sotonista.

“On je bio vrlo odan sv. Josipu, molio mu se svaki dan, a osobito je volio njegov naziv ‘straha zlih duhova’. Bartolo je imao toliko ljubavi prema sv. Josipu da je svima koji su se borili iskušenjima preporučivao da se njemu utječu.”

Također je zabilježeno da je Longo izjavio: “Veliki je blagoslov za dušu da bude pod zaštitom sveca pred čijim imenom demoni drhte i bježe.”

Prema egzorcistu mons. Stephenu J. Rossettiju, sveti se Josip dokazao kao snažan pomoćnik u njegovoj misiji, što je zabilježio i na svom blogu.