Važne svetkovine – poput Božića – zahtijevaju mnogo pripreme. Katolici već stoljećima smišljaju razne kreativne načine za to, od kojih su mnogi simbolični.

Tradicija Crkve uključuje materijalne simbole jer nam oni pomažu bolje shvatiti duhovne stvarnosti koje predstavljaju. S vremenom je Crkva prihvatila određene tradicije od naroda koje je evangelizirala, ili je pak sama stvorila određene oblike koji pomažu pri „materijaliziranju” duhovnih stvarnosti koje je ona nastojala prenijeti i ponuditi. Radi se o katehetskim instrumentima koji nam pomažu usvojiti otajstva naše vjere, ali i pomoći drugima u tome.

Došašće i Božić su liturgijska vremena naročito bogata simbolima. Često smo na njih naviknuli, ali nam i dalje nedostaje mnogo ključnih elemenata koji nam mogu pomoći da ih u potpunosti iskoristimo. Nadamo se da ćemo vas današnjim člankom barem donekle upoznati s podrijetlom, povijesti i značenjem tih simbola, i tako ovoga Božića obogatiti vašu pripremu i iskustvo.

Tri simbola Božića

Božićno drvce najvidljiviji je i najčešći simbol Božića. Na žalost, ne pridajemo mu uvijek vjersko značenje. Komercijalni svijet prisvojio je božićno drvce kao da je ono isključivo simbol „blagdana” i posve ignorira središnju ulogu koju u svemu tome ima naš Gospodin. Svaka obitelj može imati svoje tradicije, no važno je da upamtimo i drugima jasno damo do znanja da je božićno drvce katolički simbol. Spomenut ću nekoliko primjera. Neke obitelji obično puštaju najmlađemu djetetu da upravo ono stavi zvijezdu na vrh drvca. Neke obitelji kite drvce moleći radosna otajstva krunice. Drugi zamole župnika da blagoslovi jaslice i drvce. Neki pak prikazuju posebne molitve za svaki ukras što ga stave na drvce: plavi predstavljaju molitve pokajanja, srebrni predstavljaju molitve zahvaljivanja, zlatni predstavljaju molitvu hvale, a crveni predstavljaju prošnje.

Drugi simbol koji dolazi iz stare Europe, i Bogu hvala, postaje sve popularnijim jest adventski vijenac. Adventski vijenac pomaže nam intenzivnije slijediti četiri tjedna što prethode Božiću. Dok palimo svijeće, pripremamo se primiti našega Gospodina Isusa. Svake nedjelje možemo svi zajedno kao obitelj sudjelovati u tome pripremajući malu liturgiju, naglašavajući pojedine vidove vremena došašća.

Posljednje, ali ne i najmanje važne, jesu jaslice. To je prelijepa tradicija koju je započeo veliki sv. Franjo Asiški, a koju su zatim franjevci proširili po cijelome svijetu. Na samome početku su to bile žive jaslice, a kasnije su to postale figurice izrađene od gline, voska itd. Svaka obitelj na svoj način ulazi u interakciju sa svojim jaslicama. Neke obitelji svake nedjelje u došašću dodaju figurice i naprave malu predstavu kojom ispripovijedaju božićnu priču, i tako se djeca upoznaju s njom. Rođenje je, naravno, glavni simbol samoga dana Božića. Zato se upravo na sam Božić u jaslice konačno postavlja figurica maloga djeteta. Obitelj se obično tada okuplja i pjeva božićne pjesme, i tako slavi Božić.

Voljeli bismo dobiti povratne informacije od vas i doznati kako vaša obitelj slavi Božić. Koje su vaše najdraže molitve ili božićne pjesme? Kakve liturgijske ili obiteljske aktivnosti su se kod vas pokazale najplodnijima?

Izvor: Catholic Link | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.