Ne boj se, bori se. Naoružaj se hrabrošću i odvažnošću. Imamo Isusa kao vojskovođu koji će našu vojsku povesti k slavnoj pobjedi! Nipošto se ne obeshrabruj. Lukavi nas potiče da se obeshrabrimo, kako bi nas razoružao i zarobio. Uzdaj se u Onoga koji je rekao: “Ne, neću te zapustiti i neću te ostaviti” (Heb 13, 5). On neće dopustiti da budemo iskušavani preko naših snaga.

Dijete moje, napasnik te posjetio kako bi ispitao tvoje namjere, utemeljene na tvojim uvjerenjima. Bori se dobrim podvigom mučenika. Ne boj se strašnog neprijatelja naših duša. Čedo moje dobro, Krist nadgleda tvoju borbu. On dopušta napasniku da te uznemiruje kako bi mu pokazao čudo koje je On učinio u tebi odvajajući te od svijeta svojim slatkim blagoslovom. Bori se protiv neprijatelja tvoje duše i ne dopusti mu da ti uzme bilo što od onoga što ti je u svijetu nesmetano krao. Čvrsto se suprotstavi, kako bi se anđeli obradovali i poskočili od sreće što si ti, uz pomoć nevidljivog blagoslova Božjega, pobijedio bestjelesnog đavla. Napor svake borbe prolazi, ali pobjeda ostaje. Ako tijekom iskušenja ne okusiš pakao “na žličicu”, nećeš vidjeti ni blagoslov Božji. Razmišljaj o smrti. Poći ćemo u drugi svijet. Kako je on lijep i blažen! Pitam se hoćemo li i mi boraviti u svijetu tolike ljepote? Neprestano razmišljajmo o tom najblagoslovljenijem mjestu, kako bismo bili u stanju prezreti ovaj lažni i varljivi svet. Neprestano se moli, dijete moje. Razmišljaj o svojim grijesima i izlij vrele suze, koje će ti donijeti veliku utjehu. Kad šutiš i ne smiješ se, imat ćeš istinski plač po Bogu.

Blagoslovljeno moje čedo, raduj se ljubavlju našeg dobrog Boga koji, kao najprivrženiji Otac, tako dobro brine o nama, čak i kada nas premudro kažnjava radi spasenja naših duša. Čedo moje, mnogo puta smo obeshrabreni nekim iskušenjem, kao što si bio i ti sam, ne shvaćajući da nam se ništa loše ne može dogoditi ako Nebeski Otac ne dopusti da se dogodi posredstvom Njegova promisla, a zbog rasta našeg duhovnog znanja. Bog neće pustiti da na drugi svijet odu volovi (duhovno neposvećeni ljudi), već mudri i vjerni ljudi, koji su iskustvom proučili demone i bili pobjednici nad različitih grijesima.

Budi odvažan u borbi, čedo moje! Preko mnogih nevolja i iskušenja prijeći ćemo more ovdašnjeg života kako bismo dosegli mirnu luku onog blaženog života koji neće imati ni kraj, ni nevolje, ni opasnosti. Čvrsto držimo kormilo čistoće, kako bismo zaobišli prepreke strašnoga pakla. Bog želi da ga oni koji se bore nasljeduju podnoseći najveće patnje radi Njegove ljubavi, jer na taj način pokazuju da ga doista ljube. Ljubav svakog čovjeka i to, koliko on voli Boga, uistinu se otkriva jedino u vrijeme kušnje. Djeco moja, naš Isus želi da imamo savršenu ljubav prema Njemu. Drugačije rečeno, dvije ljubavi ne mogu imati mjesta u jednome srcu. “Ne možete služiti Bogu i bogatstvu” (Mt 6, 24). Mi mu stoga moramo dati čisto i nelicemjerno srce, kako bi nam On zauzvrat dao svoje, bezgrešno božansko srce.

Starac Efrem Filotejski

Izvor: Duhovno zlato

Priredio: Miodrag Vojvodić | Bitno.net