Ako potpuno pripadamo Bogu, moramo mu se trajno stavljati na raspolaganje i imati u nj povjerenja. Nikad se ne smijemo pretjerano baviti budućnošću jer nema razloga da se bavimo onim što stoji u Božjoj ruci.

U našim zajednicama nije bilo niti jednog dana a da nam je nešto nedostajalo, da nismo imale što jesti ili da nam je nedostajala kakva potrebna stvar. Ipak, mi imamo posla s milijunima ljudi. Imamo samo leproznih 53.000. No niti jednome od njih nikad nismo trebali uskratiti nešto potrebno. Sve što je neophodno uvijek je tu iako niti zarađujemo niti primamo dotacije niti bilo što drugo; dobivamo badava i badava dajemo. To je uvijek dar Božji!

Naša ovisnost o Božjoj Providnosti temelji se na ozbiljnoj i nepokolebivoj vjeri da nam Bog može i hoće pomoći. Da on to može, to je očito jer on je svemoguć, da on to hoće, sigurno je jer je to obećao na tolikim stranicama Svetog pisma, koje ne može prevariti jer znamo da je Bog vjeran u svojim obećanjima.

Krist nas ohrabruje na takvo povjerenje riječima: “Sve što zatražite moleći, vjerujte da ćete dobiti i bit će vam.” Apostol Petar nas također poziva da svu svoju brigu bacimo na Gospodina jer on se brine za nas. A Bog se tako brinuo za nas da nam je poslao svoga Sina i s njime nam je darovao sve. Sv. Augustin kaže: “Kako možete sumnjati da će vam Bog dati sva dobra kad je umjesto nas preuzeo sva zla?”

To nas učvršćuje u povjerenju u Providnost koja se brine čak i za ptice i cvijeće. Ako Bog hrani mlade lastavice kada cvrkuću a one niti siju niti žanju, ako odijeva u prekrasnu odjeću ljiljane poljske, kako ne bi još više dao ljudskom biću koje je njegova slika i koje je njegovo posinjeno dijete, ako ono drži njegove zapovijedi i ima u njega povjerenja.

Ne želim da naša djelatnost ostane plaćeni posao, nego da ostane djelo ljubavi. Imajte potpuno povjerenje da nas Bog neće ostaviti ni pustiti da padnemo. Uzmite ozbiljno riječ: “Tražite najprije Kraljevstvo Božje i sve će vam se ostalo dati.”

Gospodine, Raspeti i Uskrsli, nauči nas tako živjeti da bismo u svojoj svakodnevici već živjeli tvoju puninu.

Ti si prihvatio u svojoj poniznosti i strpljivosti sve naše ljudske posrtaje kao dio svoga križa i svoje muke.

Stoga nam patnje i borbe koje svakodnevno podnosimo pomažu da živimo u dubljem zajedništvu s tobom i braćom i postaju nam prigoda za rast.

Pomozi nam da se strpljivo i hrabro suočavamo s našim vlastitim životom, puni povjerenja u tvoju podršku.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Molitva – svježina jednog izvora”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net