Većina nas našla se u situaciji da treba posjetiti neku bolesnu osobu a ne zna točno što reći ili napraviti kako bi ju utješila te joj barem malo olakšala boli.

Možda bi od pomoći mogao biti ovaj savjet pape Franje koji je dao iz osobnog iskustva.

Naime, kako piše portal Aleteia, Papa se u listopadu susreo sa svećenicima i bogoslovima koji studiraju u Rimu te pritom odgovarao na neka njihova pitanja.

Jedan bogoslov tako je istaknuo da tijekom priprema za svećeništvo uče kako dobro baratati riječima i informacijama, ali da bi uz to volio naučiti i “jezik gesti” po kojem je Sveti Otac poznat, tj. kako činiti geste ljubavi i milosrđa koje ponekad govore više od riječi.

Papa je na to odgovorio koristeći se primjerom iz svog boravka u bolnici koji bi i nas mogao puno toga poučiti.

Jedna stvar koju sam naučio iz osobnog iskustva jest da kada posjećujete bolesnu osobu, koja se osjeća loše, ne treba puno govoriti. Uzmite ju za ruku, pogledajte u oči te izrecite nekoliko riječi i stanite.

Kad sam imao 21 godinu, prošao sam kroz operaciju tijekom koje su mi odstranili dio pluća. I svi moji prijatelji, tete i ostali posjetili su me i govorili: “Ajde, ajde, uskoro ćeš se oporaviti i razgovarati, uskoro ćeš se moći ponovno igrati…” To mi se svidjelo, ali mi je ubrzo i dosadilo.

Jednog dana redovnica koja me pripremala za prvu pričest, sestra Dolores, dobra stara žena, došla je i uzela me za ruku, pogledala u oči te rekla: ‘Ti sada oponašaš Krista.” Više ništa nije dodala. To me utješilo.

Molim vas, kada idete k bolesnima, nemojte ih puniti motivacijom ili obećanjima budućnosti. Gesta blizine govori više svojom prisutnošću nego riječima.