Jedna od mojih najomiljenijih uspomena je sjećanje na legendu bejzbola, bacača Sandyja Koufaxa. Ovaj se događaj s jednim od najvećih bejzbolskih bacača u povijesti nije naime dogodio na terenu već 1965. godine kada je Sandy menadžeru ekipe “Dogers” rekao da neće bacati na dan židovskog blagdana Joma Kipura (Dan pomirenja). Za Sandyja je vjera bila važnija čak i od bejzbola.

Kada sam prošlog tjedna šetao Central Parkom zaustavio sam se kod jednog štanda kako bih uzeo bocu vode. Ali nigdje prodavača. Gledao sam uokolo pokušavajući ga pronaći. I gle. Vjerni musliman bio je iza štanda, na koljenima, obavljajući svoju dužnost molitve.

Sjećate se filma Vatrene kočije, istinite priči o odanom kršćaninu i olimpijskom trkaču Ericu Liddellu koji se nije želio natjecati u nedjelju, na Dan Gospodnji?

Sada razumijem židovske članove viših godina na sveučilištu Baruch koji su zamolili da se svečanost dodjele diploma koja je bila zakazana za kasno poslijepodne u petak pomakne na prijepodne kako ne bi poremetila Šabat. Bog ih blagoslovio!

Što je s nama katolicima?

Svjedočim često da umjesto vjernosti zajedničkim djelima pokore, “dispenziramo” onih bijednih osam dana posta – Čistu srijedu i korizmene petke.

Nastavljamo i dalje organizirati proslave, zabave i događaje za prikupljanje sredstava za siromašne tijekom onoga što bi trebalo biti četrdeset osvješćujućih dana pokore.

A što se tiče Dana Gospodnjeg, samo 25% nas (u Hrvatskoj je taj postotak još i manji, op. ur.) odlazi redovito na misu. Umjesto da posvetimo to vrijeme Bogu, posvećujemo ga kavama i sportskim događajima koje sponzoriraju čak i razne katoličke organizacije.

Naši će se katolički koledži natjecati u košarkaškom natjecanju sveučilišta “March Madness” čak i na Veliki petak, dok će se treneri u našim župama žaliti da igre koje organiziraju katoličke udruge ne mogu biti zakazane za Veliki četvrtak i Veliki petak.

Biblija nam kaže da trebamo post, pokoru, svete dane i Šabat (Subotu).

Sociolozi nam kažu da religija treba ono što oni zovu “markeri” kako bi procvjetala; vanjske znakove (kao Subotu i post) kako bi protekla iz unutarnjeg uvjerenja.

Pretjerujem li kada pitam jesmo li se mi katolici pogubili?

Gdje je katolički Sandy Koufax?

Timothy kardinal Dolan | cardinaldolan.org

Prijevod: Marilena B. | Bitno.net