Korizma je dio liturgijske godine tijekom kojeg se vjernici postom, odricanjem i molitvom pripremaju za blagdan Uskrsa. Vrijeme je to koje je bračnim parovima darovano za dodatno zbližavanje s Bogom, ali i međusobno povezivanje.

Papa Benedikt XVI. u enciklici “Deus caritas est” piše: „Ljubav cilja na vječnost. Da, ljubav je ‘ekstaza’, ali ne ekstaza u smislu opijenosti nekog trenutka. Nego ‘ekstaza’ kao stalni put na kojem zatvoreni JA postaje davanje SEBE i tako se dolazi do pronalaska samog sebe, pronalaska samog Boga.„

Po uzoru na Church Pop donosimo vam pet praktičnih savjeta kako bračni parovi tijekom korizme mogu zajedno još intenzivnije zakoračiti na put prema svetosti.

1. Svakodnevno sudjelujte na svetoj misi

Brojni bračni parove svjedoče kako im je svakodnevni odlazak na misu donio dodatne milosti. Padre Pio je govorio kako svaka sveta misa predano slušana čudesno djeluje na našu dušu te obiluje duhovnim i materijalnim milostima za koje ni ne znamo. „Lakše je zemlji postojati bez sunca nego bez svete misne žrtve“, rekao je sveti Padre Pio.

Sv. Maksimilijan Kolbe je rekao: „Kad bi anđeli bili ljubomorni na čovjeka, za to bi postojao samo jedan razlog: sveta pričest“. Bračni parovi bi tijekom korizme trebali češće posezati za darom euharistije jer Bog, koji se nalazi svugdje, u obliku euharistije silazi s Neba da fizički uđe u naša tijela. Takvu Božju blizinu bračni parovi ne mogu iskusiti nigdje drugdje.

2. Zajedno se klanjajte pred Presvetim

Bračni par tijekom klanjanja zajedno dolazi u Božju blizinu, Njemu se divi i predaje, a Gospodin supružnicima zauzvrat daruje snagu. Bračni par se u zajedničkom klanjanju pred Presvetim združuje u molitvi, osnažuje u svetosti i zbližava u sakramentu braka.

3. Zajedno molite krunicu

Sveta krunica je najmoćnija molitva našeg vremena. Gospa Fatimska je 1917. godine vjernike pozvala da svakodnevno mole krunicu. Sveti Ljudevit Montfortski je rekao: “Krunica je najmoćnije oružje za dodirnuti Srce Isusovo, našega Otkupitelja, koji je toliko volio Svoju Majku.”

4. Činite tjelesna djela milosrđa

U Katekizmu Katoličke Crkve piše: „Djela milosrđa jesu djela ljubavi kojima pretječemo u pomoć bližnjemu u njegovim tjelesnim i duhovnim potrebama. Poučavati, savjetovati, tješiti, bodriti, djela su duhovnog milosrđa, kao i praštati i strpljivo podnositi“.

Kao supružnici možete zajedno volontirati u pučkim kuhinjama ili u skloništima za beskućnike. Mogućnosti su doista brojne. Čineći tjelesna djela milosrđa nećete samo pomagati ljudima oko sebe, nego će vam ona pomoći u vašim borbama s vlastitim sebičnostima, ali i učvrstiti vaš bračni odnos.

5. Razmatrajte Kristovu muku

Kao bračni par ste pozvani da se jedan za drugoga nesebično žrtvujete, pa čak i pod cijenu vlastitog života. U tome bi vam uzor trebala biti Kristova muka koju sebi možete snažnije posvijestiti zajedničkim odlaskom na pobožnost križnoga puta.