Dubrovački biskup Mate Uzinić objavio je upute koje će vjernicima pomoći bolje proslaviti Vazmeno trodnevlje i Uskrs.

U poruci objavljenoj na stranicama Dubrovačke biskupije, vjernici su pozvani da prate prijenos svetih obreda iz Dubrovačke katedrale te “da u svojim domovima pripreme određene stvari kako bi što aktivnije mogli sudjelovati u liturgiji”.

Iako se poziv prvenstveno odnosi na one koji žive na području najjužnije hrvatske biskupije, vjerujemo kako on može biti koristan i drugima u Hrvatskoj.

Upute za vjernike

Za Veliki četvrtak biskup Uzinić predvidio je da vjernici u svojim kućama izvrše simboličan čin pranja nogu za vrijeme prijenosa uživo mise Večere Gospodnje koja počinje u 20 sati.

“Za Misu večere Gospodnje, ako vam je to moguće, molimo da pripremite u svojim domovina bokal, posudu za vodu i ručnik, kako je to uobičajeno u crkvama za ovaj obred. Kad biskup pozove predstavnika obitelji (muža/oca ili ako to nije zgodno onda nekog drugog člana obitelji) neka ta osoba simbolično opere noge ostalim članovima.”

“Ovo je važan čin koji u ovim trenucima može osvijestiti i približiti kako i koliko Krist ljubi svakog čovjeka.”

Za obrede Velikog petka koji će se održati u 19 sati, dubrovački je prelat predložio vjernicima da “počast križu iskažu u svojim domovima tako da svatko od ukućana uzme križ, izmoli Oče naš i nakon toga se prekriži s križem”.

Nakon obreda biskup Uzinić sam će s križem proći centrom grada, uobičajenom rutom kojom prolazi procesija na Veliki petak.

Vjernici se mole da uz križ u svojim domovima pripreme i blagoslovljenu vodu. Također, na biskupijskim mrežnim stranicama bit će dostupan tekst Muke po Ivanu, napravljen po ulogama, “kako bi ga vjernici ranije toga dana u svojim obiteljima mogli dijaloški čitati i tako se približiti otajstvu Kristove muke”.

Misa Vazmenog bdijenja na Veliku subotu planirana je u 20 sati.

Oni koji će pratiti prijenos uživo mole se da “u svojim domovima pripreme svijeću koju će na poziv biskupa upaliti i koja bi trebala gorjeti do kraja bdijenja”.

Što se tiče samog Uskrsa (misa u 10 sati), biskup Uzinić pozvao je vjernike da u svojim domovima “pripreme hranu za koju žele da bude blagoslovljena, a biskup će je na kraju mise blagosloviti”.

Prijenos svetih obreda

Iz Dubrovačke katedrale prijenos obreda Velikog tjedna moći će se pratiti putem internetske stranice Dubrovačke biskupije, zatim putem osobnog Facebook profila biskupa Mate Uzinića te preko YouTube kanala Dubrovačke biskupije. Neka slavlja prenosit će i Libertas televizija te Radio Dubrovnik.

  • VELIKI ČETVRTAK – 20 sati
  • VELIKI PETAK – 19 sati
  • VELIKA SUBOTA – 20 sati
  • USKRS – 10 sati
  • USKRSNI PONEDJELJAK – 10 sati

Popis s misnim slavljima i obredima iz drugih hrvatskih biskupija možete pronaći OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net