Svima nam se barem ponekad dogodi da tijekom svete mise izgubimo pozornost…

Svima nam se barem ponekad dogodi da tijekom svete mise izgubimo pozornost, bilo zato što smo umorni, zaokupljeni razmišljanjem o drugim stvarima ili nam je propovijed nezanimljiva. Iako je to posve razumljivo, trebali bismo nastojati učiniti ono što je u našoj moći kako bismo bili usredotočeniji na praćenje mise, a ovih 6 savjeta koje je predložio vlč. Paul-Michael Piega moglo bi vam pomoći u tome.

1. Pokušajte na misu stići malo ranije

To će vam pomoći u prijelazu iz svjetovnih događaja koji se odvijaju u našim životima na ono što će se dogoditi tijekom svete mise, a to je ulaženje u Isusovu žrtvu.

2. Dođite na misu s određenom nakanom

Dio smo općeg Kristova svećeništva te bismo stoga trebali doći na misu s nakanom ili žrtvom za prikazati. Ako se tijekom mise ne možemo usredotočiti, možemo se prisjetiti nakane ili prikazivanja s kojim smo došli i biti motiviraniji na to da budemo usredotočeni.

3. Pokušajte sudjelovati u odgovaranjima tijekom mise

Bilo da je riječ o pjevanju ili odgovaranju puka, spriječit će vaše misli da odlutaju.

4. Pročitajte misna čitanja prije sudjelovanja na misi

Ovo pomaže boljem upoznavanju sa Svetim pismom i može pomoći s praćenjem propovijedi, ako svećenik pripremi propovijed na temelju dnevnog čitanja.

5. Ustanite (ili kleknite)

Ako se osjećate umorno ili pospano, ne bojte se ustati i otići stajati u stražnjem dijelu crkve na nekoliko minuta.

6. Usmjerite pogled prema slici ili kipu sveca

Ako u crkvi postoje svete slike ili kipovi svetaca, usmjerite pogled na sliku ili kip i zamolite svečev zagovor u tom trenutku. Sjetite se da je proslavljena Crkva također prisutna tijekom mise iako ju ne možemo vidjeti u fizičkom obliku.

Ivo Džeba | Bitno.net