Svima nam se barem ponekad dogodi da tijekom svete mise izgubimo pozornost, bilo zato što smo umorni, zaokupljeni razmišljanjem o drugim stvarima ili nam je propovijed nezanimljiva. Iako je to posve razumljivo, trebali bismo nastojati učiniti ono što je u našoj moći kako bismo bili usredotočeniji na praćenje mise, a ovih 6 savjeta koje je predložio vlč. Paul-Michael Piega moglo bi vam pomoći u tome.

1. Pokušajte na misu stići malo ranije

To će vam pomoći u prijelazu iz svjetovnih događaja koji se odvijaju u našim životima na ono što će se dogoditi tijekom svete mise, a to je ulaženje u Isusovu žrtvu.

2. Dođite na misu s određenom nakanom

Dio smo općeg Kristova svećeništva te bismo stoga trebali doći na misu s nakanom ili žrtvom za prikazati. Ako se tijekom mise ne možemo usredotočiti, možemo se prisjetiti nakane ili prikazivanja s kojim smo došli i biti motiviraniji na to da budemo usredotočeni.

3. Pokušajte sudjelovati u odgovaranjima tijekom mise

Bilo da je riječ o pjevanju ili odgovaranju puka, spriječit će vaše misli da odlutaju.

4. Pročitajte misna čitanja prije sudjelovanja na misi

Ovo pomaže boljem upoznavanju sa Svetim pismom i može pomoći s praćenjem propovijedi, ako svećenik pripremi propovijed na temelju dnevnog čitanja.

5. Ustanite (ili kleknite)

Ako se osjećate umorno ili pospano, ne bojte se ustati i otići stajati u stražnjem dijelu crkve na nekoliko minuta.

6. Usmjerite pogled prema slici ili kipu sveca

Ako u crkvi postoje svete slike ili kipovi svetaca, usmjerite pogled na sliku ili kip i zamolite svečev zagovor u tom trenutku. Sjetite se da je proslavljena Crkva također prisutna tijekom mise iako ju ne možemo vidjeti u fizičkom obliku.

Ivo Džeba | Bitno.net