Ovo vrijeme došašća na osobit je način i Marijino vrijeme. U pobožnosti našega naroda ističu se tijekom godine dva mjeseca koji su posvećeni Majci Božjoj: svibanj i listopad. Međutim, u obnovljenom liturgijskom kalendaru osjećaju se dva nova naglaska. Marija se povezuje na osobit način s vremenom došašća, iščekivanja Isusova rođenja, jer je ona najtješnje s time povezana i sama je osobno u tome sudjelovala. Drugo vrijeme koje joj posebno pripada u rasporedu liturgijske godine je vazmeno vrijeme od Uskrsa do Duhova, jer Crkva gleda Mariju kao onu koja moli. Kronika prve Crkve, naime, govori kako su apostoli zajedno s Marijom Majkom Isusovom čekali i molili da se ispuni Isusovo obećanje, tj. poslanje Duha Svetoga.

Poruku blagdana Bezgrešnog začeća blažene Djevice Marije možemo sažeti u nekoliko točaka. Prema starim kršćanskim spisima Marija je bila dugo iščekivano i željeno dijete svojih roditelja Joakima i Ane, koji su u poodmakloj dobi dočekali začeće i rođenje svog djeteta, Marije. Oni su čekali i molili da njihov brak bude okrunjen plodom, djetetom. Očekivali su to od onoga koji je Gospodar života, od Boga. Marija je izmoljeno dijete. Ona je Božje dijete. Ona je time simbol u kojem smijemo prepoznati začeće i rođenje svakoga od nas. I prije nego što su nas roditelji željeli, ili uz moguću činjenicu da nas možda nisu željeli i da su našim začećem neugodno iznenađeni, ostaje za sve nas duboko prisutna istina vjere: Bog je svakoga od nas htio, želio, planirao. Svaki je čovjek željeno Božje dijete. Sa svakim od nas Bog ima svoj plan ljubavi i spasenja. To bi nam svima Marija htjela poručiti tajnom svoga začeća.

Nadalje, Marija je pri svojem začeću na osobit način obilježena poradi plana što ga Bog ima s njome. Zato je, prema dogmi Crkve, unaprijed očuvana od ljage istočnoga grijeha na temelju zasluga križa i uskrsnuća njezina Sina. To je jedinstvena istina vjere koju Crkva prepoznaje na temelju riječi anđela Gabriela kod navještenja: “Zdravo, Marijo, milosti puna!” Marija je milošću ispunjena. Nijedan tračak njezina bića, njezine svijesti, njezinih čežnji nije osjenjen grijehom. Ona je sva u svjetlu. Sloboda od istočnog grijeha na poseban način ističe Mariju kao novu Evu, začetnicu novoga života. Kao što je Eva majka svih živih po zakonu naravi, tako je Marija majka svih živih po novom vremenu milosti i otkupljenja koje u njoj počinje već od tajne njezina bezgrešnog začeća pod srcem njezine majke Ane, da bi za sve nas započelo u času Isusova začeća pod Marijinim srcem.

Utješno je znati još jednu činjenicu: ima jedno biće iz roda ljudi, jedna koja je tako slična nama, jedna od nas, koja je uspjela ostvariti nama nedohvatljiv san. Marija nije nikada ničim povrijedila ljubav Božju. Nikada ničim nije ražalostila Boga. Jer Marija nije samo bez grijeha začeta, ona je bez grijeha i u aktivnom dijelu svoga zemaljskog života po riječima svoga predanja: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!” (Lk 1,38).

fra Zvjezdan Linić

Gornji tekst je ulomak iz knjige fra Zvjezdana Linića Iz dana u dan u izdanju Teovizije. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net. Više o knjizi pročitajte na ovom linku!