Foto: John Rainford/WENN via PixsellKongregacija za kauze svetaca bi u četvrtak, 16. siječnja, trebala izreći sud o svećeniku pasionistu iz 19. stoljeća koji se obratio na katolicizam. Riječ je o Ignaciju Spenceru koji je bio predak dvojice prinčeva Williama i Harryja. Ako zaključak Kongregacije bude pozitivan, onda će se od pape Franje zatražiti da oca Ignacija proglasi časnim slugom Božjim.

Prinčevi su sa svećenikom rodbinski povezani preko svoje majke princeze Diane. Naime, otac Ignacije Spencer bio je brat princezina šukundjeda, a istovremeno je bio u rodu s Winstonom Churchillom.

Otac Ignacije rođen je 1799. godine u jednoj od najbogatijih obitelji onoga vremena. Odrastao je na imanju Althorp, u Northamptonshireu, mjestu gdje se nalazi grob princeze Diane. Na krštenju je dobio ime George. Školovao se na Etonu i Cambridgeu.

U jednom trenutku se odrekao bogatstva i prešao na katoličku vjeru. Ova odluka je dijelom bila posljedica šoka koji je doživio kada je u Mozartovoj operi “Don Giovanni” vidio scenu u kojoj đavli prenose licemjernog don Giovannija u pakao. Kasnije je objasnio kako je doživio “sveto upozorenje” i odlučio postati svećenik.

Spencer je odigrao središnju ulogu u reevangelizaciji Engleske. Surađivao je s blaženim Dominicom Barberijem, pasionistom koji je uveo Johna Henryja Newmana u Katoličku Crkvu. Također je upoznao Newmana, ali susret nije najbolje prošao. Newman je kasnije priznao da je požalio što je bio “nepristojan prema tom revnom i dobrodušnom čovjeku”.

Naposljetku je postao redovnik pasionist. Uzeo je redovničko ime Ignacije i služio je najsiromašnijim ljudima. Obolio je od tuberkuloze, a preminuo je od srčanog udara 1864. godine.

Otac John Kearns, provincijal pasionista u Engleskoj i Walesu, za Catholic Herald je izjavio kako je Spencerova posvećenost siromašnima bila uzorna jer se odrekao sjaja Althorpa kako bi živio u bijedi.

U svojim ekumenskim promišljanjima bio je 150 godina ispred svojeg vremena. Katolicima i anglikancima je propovijedao jedinstvo u istini i pozivao ih na zajedničku molitvu i unutarnje obraćenje. Spencer je također pokrenuo Pokret za jedinstvo kršćana. Otac Ignacije Spencer bio je veliki zaljubljenik u kriket, koji je nazvao “svojom manijom”.

Pokopan je u crkvi svete Ane i blaženog Dominika u Lancashireu. Njegov se grob nalazi do grobova blaženog Dominica i Elizabete Prout, pa se zbog toga to mjesto zove “crkvom triju svetaca”.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net