Danas kada Crkva slavi svetog Filipa i Jakova, mnogi se vjernici moguće pitaju zašto ovu dvojicu apostola slavimo na isti datum.

Razlog ne leži u tome što su njih dvojica bili krvno ili na bilo koji način uže povezani, nego jednostavno u tome što su njihove relikvije prenesene u istu crkvu u Rimu, prenosi Aleteia.

Prema Dnevnom misalu svetog Andrije, “1. svibnja [blagdan svetaca prije 1950-ih], slavi se svečani prijenos njihovih relikvija u crkvu Svetih apostola u Rimu, koja je njima posvećena, i gdje se njihovi ostaci još uvijek nalaze.”

Kao što stoji u ovom navodu, sveti Filip i Jakov prvotno su slavljeni 1. svibnja, ali kada je taj dan postao posvećen svetom Josipu Radniku, njihov je blagdan pomaknut na 3. svibnja, budući da je to bio prvi sljedeći raspoloživi dan u crkvenom kalendaru.

Iako su njihovi posmrtni ostaci pohranjeni u istoj crkvi u Rimu, dvojica apostola su nakon Isusova uzašašća otišla različitim putevima. Sveti Jakov je ostao u Jeruzalemu, dok je sveti Filip propovijedao na području današnje Turske.