Iako šah nikada zapravo nije izašao iz mode, jedna od najpopularnijih serija prošle godine: Damin Gambit, omogućila mu je novi rast popularnosti pa sve više ljudi pokazuje interes za ovu drevnu igru.

Šah svakako može pomoći razvoju strpljivosti i promišljenosti kod pojedinca, što su možda neki od razloga zašto su ga voljeli i pojedini sveci. Aletia je navela njih pet, ali zasigurno ih je bilo i puno više.

Sveti Toma Becket

Nadbiskup Canterburyja iz 12. stoljeća odigrao je puno partija šaha sa svojim najboljim prijateljem, kraljem Henrikom II. Kaže se da su njih dvoje imali “jedno srce i jedan um”, ali sporili su se oko crkvenih prava i privilegija. Ubojstvo Tomasa Becketa, pogrešno izvršeno u kraljevo ime, dovelo je do Henrikovog javnog pokajanja na svečevom grobu.

Sveti Karlo Boromejski

Foto: Giovanni_Battista, Crespi, Wikimedia Commons

Ovaj talijanski kardinal bio je zaneseni igrač kojeg su jednom pitali: “Vaša eminencijo, ako bi vam rekli da ćete uskoro umrijeti, što biste  učiniti?” Odgovorio je: “Završio bih ovu partiju šaha. Započeo sam je na slavu Božju i trebao bih je završiti s istom namjerom.”

Sveti Franjo Ksaverski

Kobe City Museum, Public domain, via Wikimedia Commons

Misionar iz 16. stoljeća odigrao je ogromnu ulogu u širenju kršćanstva u Indiji, Japanu i Malajskom arhipelagu. Franjo je bio ljubitelj šaha kojeg je često igrao u domovima svojih prijatelja. Tijekom svog misionarskog djelovanja viđen je kako igra šah i s vojnicima.

Sveti Ivan Pavao II.

Foto: Shutterstock.com

Poljski je papa je bio veliki ljubitelj šaha. Godine 1999. Svjetska šahovska organizacija (FIDE) dodijelia mu je počasnu titulu “Veliki zapovjednik Legije velemajstora”.

Sveta Terezija Avilska

François Gérard, Public domain, via Wikimedia Commons

Iako sama nije bila igračica šaha, proglašena je zaštitnikom šahista jer je svojim sestrama davala savjete pomoću kojih mogu, kako je kazala, „matirati Gospodina“.