Let ružinih latica tijekom liturgije?

Možda nam ovaj običaj djeluje stran, no svake se godine odvija u drevnoj rimskoj bazilici svete Marije Velike.

Naime, na blagdan Gospe Snježne, 5. kolovoza, s potkrovlja jedne od četiri velike rimske bazilike puštaju se bijele ružine latice u spomen na čudo iz 4. stoljeća.

Prema predaji, Gospa se u noći 3. kolovoza 352. godine ukazala tadašnjem papi Liberiju te rimskom patriciju Ivanu i njegovoj ženi, naredivši im da njoj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao 5. kolovoza (usred ljeta) na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka. Papa Liberije osobno je obilježio granice buduće bazilike koja po njemu nosi naziv i Liberijanska bazilika. Kasnije su pape Celestin I. sv. Siksto III. preuredili zdanje posvetivši crkvu Presvetoj Bogorodici u spomen na Efeški sabor. U Efezu je, naime, donesena dogma o Mariji Bogorodici.

Ovogodišnje liturgijsko slavlje na blagdan Gospe Snježne predvodio je kardinal Stanisław Ryłko, nadsvećenik bazilike svete Marije Velike.

“Na ovaj veliki blagdan Isus Krist se obraća svakom od nas s ovom rečenicom: ‘Evo ti majke’. Taj poziv traži da joj vjerujemo bez straha i da je slušamo, da se prepustimo njenom vodstvu”, poručio je kardinal u homiliji, prenosi Catholic News Agency.

“I mi smo, poput apostola Ivana, pozvani uzeti Mariju u svoj dom, dopustiti joj da uđe u naše živote, učiniti je dijelom naših radosti, naših problema i izazova s kojima se svakodnevno susrećemo.”

Običaj puštanja ruža s crkvenog potkrovlja tijekom liturgije nije rezerviran samo za proslavu Gospe Snježne.

Slična praksa, samo s crvenim ružinim laticama, održava se diljem Italije na blagdan Duhova. Latice tada umjesto snijega predstavljaju “ognjene jezike” koji su na apostole sišli pedeset dana nakon Kristovog uskrsnuća.

Kako izgleda let bijelih ružinih latica možete pogledati na početku videa snimljenog prije nekoliko godina tijekom proslave blagdana Gospe Snježne u bazilici svete Marije Velike.

Tino Krvavica | Bitno.net