Ovo je doista prekrasan prizor!

Tisuće ružinih latica pušteno je s vrha katedrale svetog Pavla u Birminghamu, najvećem gradu američke savezne države Alabame, tijekom mise na blagdan Duhova. Ružine latice u ovom slučaju simboliziraju “ognjene jezike” koji su sišli na Apostole pedeset dana nakon Kristova uskrsnuća, a s potkrovlja katedrale pustili su ih ministranti.

“Kiša ružinih latica je lijepa tradicija koja djeci ostaje u sjećanju, a nas odrasle podsjeća na darove Duha Svetoga koje primamo na krštenju i krizmi. Bog nas nije ostavio siročad: on prebiva u našim srcima preko Duha Svetoga i ljubi nas kao svoje sinove i kćeri!”, piše u objavi na službenom Facebook profilu katedrale, zajedno s fotografijama koje dočaravaju ovaj zanimljiv običaj.

Happy Pentecost! The shower of rose petals is a lovely tradition that makes memories for children and reminds us adults…

Objavljuje Cathedral of Saint PaulNedjelja, 9. lipnja 2019.

Običaj bacanja ružinih latica osobito je raširen na Siciliji te talijanskom poluotoku. Mnogima je poznat iz rimskog Panteona, tj. crkve svete Marije od Mučenika, gdje se za blagdan Duhova ružine latice bacaju među vjernike kroz otvor na vrhu kupole. Videozapis iz Panteona možete pogledati OVDJE.

Ispod pogledajte fotogaleriju iz katedrale svetog Pavla:

Tino Krvavica | Bitno.net