Brojne biskupije u zapadnom dijelu svijeta imaju problema s manjkom svećeničkih poziva, i to nažalost već neko vrijeme nije novost.

Vlč. David Michael Moses, koji služi u američkom gradu Springu u Teksasu, u svojem je YouTube videu kazao da možda ima rješenje za taj problem.

Vlč. Moses kazao je da je 1959. godine u gradu u kojem živi bilo 100 bogoslova, danas unatoč činjenici da se broj katolika povećao za gotovo 500 posto, bogoslova ima tek 46.

“Nije riječ o tome da Crkva umire, naše crkve su ovdje zapravo pune. Problem nije u manjku ljudi, problem je u manjku svećenika koji bi služili tim ljudima”, kaže vlč. Moses.

Naveo je kako je svojedobno svećenik provodio deset i više godina kao kapelan prije nego što je dobio župničku službu, dok danas zbog manjka duhovnih zvanja svećenici nakon dvije godine kapelanske službe dobivaju župe na upravljanje.

“Ako želite imati euharistiju u budućnosti, pozivi bi trebali biti vaš prioritet, a po tom se pitanju nešto treba dramatično promijeniti”, upozorio je američki svećenik.

Iako aktivno koristi društvene mreže, vlč. Moses ne smatra da se rješenje problema krije u društvenim mrežama, ali niti u isključivom oslanjanju na molitvene kampanje za zvanja.

“Mislim da je rješenje mnogo jednostavnije od toga. Riječ je o nečemu što je rekao moj otac kada sam ga pitao što je najbolja stvar koju roditelji mogu učiniti kako bi potaknuli pozive. Njegov je odgovor bio: roditelji bi trebali primati pričest s poštovanjem”, rekao je vlč. Moses te dodao:

“Ako primamo pričest kao da je riječ o običnom komadu kruha, zašto bi mladić dao svoj život zbog toga. Zašto odustati od svega i živjeti celibat zbog komadića kruha?”

Američki svećenik se na poseban način obratio očevima za koje smatra da imaju najveći duhovni utjecaj na djecu: “Vaši sinovi trebaju vidjeti da je euharistija najvažnija stvar u vašem životu. Na temelju vašeg primjera vaši sinovi trebaju shvatiti da se isplati dati život za euharistiju.”