Didahe je anonimno djelo više autora koje predstavlja jednu vrstu pastoralnog priručnika. Katolička Crkva je Didahe prihvatila kao dio zbirke apostolskih otaca

Foto: Wikimedia

Didahe (ili Didaché) smatra se najstarijim kršćanskim katekizmom u povijesti, a većina stručnjaka misli da je napisan između 65. i 80. godine. U njemu se razaznaje sirijski ambijent pa se pretpostavlja da mu je autor neki judeokršćanin iz sirijskog područja. Ovo je djelo također poznato pod nazivom “Nauk dvanaest apostola”, donosi Aleteia.

Izvorni tekst je sačuvan u jednom rukopisu, koji je poznat kao Codex Hierosolymitanus. Pojedini znanstvenici vjeruju kako je taj tekst sastavio urednik koji je u njega možda uključio i neke nauke koje je čuo od izravnog apostolskog propovijedanja, bilo u Siriji ili u Egiptu.

Djelo je stoljećima bilo zagubljeno, sve dok ga 1873. godine u jednom grčkom kodeksu, koji je napisan 1056. godine, nije otkrio nikomedijski mitropolit Bryennios u Carigradu. Didahe je bila vrlo popularna knjiga koja je sadržavala sažetak kršćanskog nauka. Ona također predstavlja prvu veliku zbirku crkvenih zakona koja je bila od velikog značaja za upoznavanje liturgijskog života u razdoblju katekumenata ili u pripremama za primanje sakramenata krštenja i euharistije.

Didahe se sastoji od “praktičnih” učenja i u njoj nema nikakvih rasprava o dogmatskim sadržajima vjere, osim u jednom poglavlju. U knjizi se ne navodi gotovo ništa iz Starog zavjeta, nego autor govori o “Evanđelju Gospodnjem” te citira ili se osvrće na oko 20 Isusovih izjava. Autor u knjizi uopće ne spominje Ivanovo evanđelje te ne citira poslanice svetog Pavla.

Didahe se sastoji od 16 kratkih poglavlja. Prvih šest poglavlja donosi predkrsnu ćudorednu katehezu, drugi dio (od 7. do 15.) je u vlastitom smislu pravilnik zajednice, u kojem su sadržane upute i obrasci za obrede kršćanske inicijacije i disciplinski dio za službenike, a treći dio (16. poglavlje) odgovara eshatološkom govoru. U knjizi se također može pronaći jedna od prve tri verzije molitve Oče naš.

Tekst najstarijeg katekizma možete pronaći OVDJE.

Foto: Wikipedia

Bitno.net