Evanđelje po Mateju naglašava ulogu svetoga Josipa, jer se po njemu zakonska, sinovska linija nastavila od kralja Davida pa do Isusa. Ovo su vrline koje bismo svi trebali naučiti od svetoga Josipa:

1. Šutnja

U Svetome pismu nije zapisana niti jedna riječ koju je izgovorio sveti Josip. Bog nam govori u dubini naših srdaca, jer zna koje su naše najdublje želje.

U našemu svijetu prepunome ometanja, naročito onih s društvenih mreža i onih koje slušamo preko slušalica, zastanimo na trenutak i pogledajmo ljepotu prirode, kako bismo vidjeli Njegova remek-djela.

2. Pouzdanje

Anđeo se ukazao Josipu u snu, i objasnio mu da je dijete u Marijinoj utrobi začeto djelovanjem Duha Svetoga, i zato on, kada se probudio, „[…] učini kako mu naredi anđeo Gospodnji”. (Mt 1,24)

Pouzdanje u Gospodina znači staviti sve u Njegove ruke. Moramo odlučiti ne brinuti se oko svih onih površnih stvari svakodnevnoga života, nego se osloniti na Njegovu svetu volju, jer je On izvor svega, i neće dopustiti da zalutamo.

3. Odgovornost

„On ustane, uzme dijete i njegovu majku te uđe u zemlju izraelsku.” (Mt 2,21) Budući da je bio Isusov zemaljski otac, preuzeo je odgovornost odgajanja djeteta Božjega uz Marijinu pomoć. Upravo u njegovim rukama dijete Isus osjetilo je ljubav i brižnost. Odgovornost znači odraditi zadani zadatak svesrdno i predano.

Sveti Josip je svetac za sva vremena, ali naročito svetac za naše vrijeme. U vremenu kada se čini da su obiteljske krize, odsutnost očeva, širenje pornografije, i sva druga moguća iskrivljenja muževnosti ranila svaku obitelj i svaku zajednicu, vjerujem da sveti Josip može biti naš zaštitnik u mnogim stvarima. Obratimo mu se kao svojemu naročitome zagovorniku sa svojim bolima i nakanama:

Dragi sveti Josipe, poočime Isusov, moli za naše očeve.

Sveti Josipe, supružniče Djevice Marije, moli za naše muževe.

Sveti Josipe, zaštitniče i hranitelju Svete obitelji, moli za muškarce.

Sveti Josipe, zaštitniče sveopće Crkve, moli za naše svećenike i za sve nas.

Amen.

Andrew Chaco | Catholic Link

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net