Sinko, srcem svojim čvrsto se osloni na Gospodina, i kad li savjest svjedoči da si čist i nevin, ne boj se ljudskoga suda.

Dobro je i blaženo trpjeti. Poniznu srcu, koje se više uzdu Boga nego u sebe, neće to biti teško.

Mnogi mnogo govore i zato im je malo vjerovati. Ali i svima ugoditi – nije moguće.

Premda je Pavao nastojao svima ugoditi u Gospodinu i ma biti sve, ipak nije nimalo držao do ljudskog suda.

Koliko je bilo do njega i koliko je mogao, predano se trudio na izgradnju i spasenju drugih, ali nije mogao izbjeći da ga drugi katkad ne osude i ne prezru.

Stoga je sve povjerio Bogu, kojemu je sve znano, a protiv zlih se jezika, koji su smišljali laži i ispraznosti i bezobzirne podvale, borio strpljivošću i poniznošću.

Ipak bi kadšto i odgovorio da se slabi – o njegove šutnje ne bi sablaznili.

Tko si ti da se bojiš smrtna čovjeka? Danas jest, a sutra mu više ni traga. Boga se boj pa se nećeš plašiti ljudskih prijetnji. Što ti tko može riječima ili pogrdama? Više škodi sebi nego tebi; i od suda Božjega neće pobjeći pa tko god bio.

Ti imaj Boga pred očima i nemoj se prepirati žučljivim riječima.

Pa ako ti se čini da si za koji čas klonuo i da trpiš sramotu koju nisi zaslužio, ne ljuti se zbog toga i ne smanjuj svoju krunu nestrpljivošću, već radije okreni pogled svoj k meni na nebo! Kadar sam te oteti svakoj sramoti i nepravdi, a svakomu vratiti po njegovim djelima.

Gornji tekst je ulomak iz knjige Tome Kempenca “Nasljeduj Krista” u izdanju Naklade sv. Antuna. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net. Knjigu možete nabaviti u knjižari sv. Antuna (Kaptol 6, Zagreb) ili naručiti putem e-maila: naklada.sv.antuna@zg.t-com.hr ili putem telefona: 01/4828-823. Više o knjizi pročitajte na ovom linku.