Gospodin: Sinko, ja sam Gospodin, koji te jačim u dan nevolje. Kad ti ne bude dobro, dođi k meni! Najviše zaustavlja nebesku utjehu to, što se prekasno moliš. Jer prije nego mene usrdno zamoliš, ti međutim tražiš mnogo utjehe vani i naslađuješ se onim što je izvan mene. I zato se događa, da sve malo koristi, dok ne opaziš, da sam ja onaj, koji spasavam sve koji se uzdaju u mene i da izvan mene nema sigurne pomoći, ni korisna savjeta, ni čestita lijeka.

Ali sad iza oluje opet odahni i oporavi se na svjetlosti moga smilovanja. Blizu sam, govori Gospodin, ne samo da obnovim sve potpuno, nego i da vratim obilno i bogato.

“Zar je meni išta teško? Ili ću biti sličan onomu, koji govori a ne čini? Gdje je vjera tvoja? Budi čvrst i ustraj! Budi dugo strpljiv i hrabar junak! Doći će ti utjeha u zgodno vrijeme. Čekaj me, čekaj; doći ću i izliječit ću te! Napast je što te muči, i isprazni je strah što te plaši! Zašto se brineš za budućnost? To te još
više žalosti.

‘Svaki dan ima svoje jade i nevolje.’ Ludo je i bez koristi uznemirivati se ili veseliti zbog budućnosti, jer se ta možda nikad i neće ostvariti.

Ljudi običavaju da se zamamljuju takvim utvarama. A pogotovo je znak slaba duha, kad se tako lako povodiš za neprijateljem. Jer on ne mari da li te opsjenjuje i vara istinom ili neistinom; da li te obara po onom što sada ljubiš, ili po onom čega se u Budućnosti plašiš. Zato neka se ne uznemiruje tvoje srce i neka se ne straši. U mene vjeruj i uzdaj se u moje milosrđe!

Kad misliš da sam daleko od tebe, često sam ti veoma blizu. Kad držiš, da je gotovo sve izgubljeno, tada često više dobivaš i zaslužuješ.

Nije sve izgubljeno, kad ti se dogodi kakva neprilika. Ne smiješ još suditi po sadašnjem čuvstvu! Nemoj da te svlada bilo kakva neprilika, odakle god došla, već ju tako podnosi, kao da ti nije ponestalo sve nade, da ćeš je se riješiti.

Ne misli da si posve zapušten, ako ti i pošaljem za čas koju nevolju ili ustegnem željenu utjehu; jer tako se prelazi u kraljevstvo nebesko.

I nema sumnje, da tebi više koristi i ostalim slugama mojim da se vježbate u teškim časovima, nego da vam se sve događa po vašoj volji.

Ja znam sakrivene misli. A vrlo je naime korisno spasenju tvome, da katkad ostaneš bez utjehe, da se možda s dobra uspjeha ne uzoholiš i da ne želiš omiljeti sebe u onom što nisi. Što sam dao, mogu ti oduzeti i povratiti, kad me bude volja.

Ako dam, moje je; ako uzmem, Tvoje nisam uzeo; “jer svaki, dobar i savršen dar od mene je”: Ako na tebe prepustim kakvu nezgodu ili kakvu nepriliku, ne ljuti se i ne kloni. Ja mogu brzo pomoći i obrnuti svaki jad u veselje. Ali sam pravedan i treba me hvaliti, kad tako činim s tobom.

Ako si mudar i po istini motriš, nikada se ne smiješ zbog neprilika tako kukavički žalostiti, već se radije moraš radovati i zahvaljivati! Dapače već samo i to treba da držiš za veselje, što te ne štedim, kad te nevoljama šibam.

“Kako je mene otac ljubio, tako i ja vas ljubim”, rekoh ljubljenim učenicima svojim.

Nisam njih dakako poslao da uživaju zemaljske radosti, nego da vode velike borbe; ne poslah na časti, nego na pogrde; ne na odmor, nego na rad; ne da počivaju, nego da donesu obilan plod u strpljivosti. Ove riječi, sinko moj, dobro upamti!

Primjena i molitva.

Ako ti se nevolje, kojima te Gospodin bije, čine preteške, udruži se mišlju s dragim Isusom i njegovom svetom Majkom, da ti bude lakše. Osjetit ćeš onda, da su tvoji bolovi i muke prema njihovim posve neznatne, i u tebe će se poroditi želja, da ih još više nasljeduješ. Koga je Gospodin preodredio za kraljevstvo Božje, iskušava ga često i teško.

Prikazujem Ti molitve i žrtve, Gospodine Isuse Kriste, ponizno moleći; da mi, koji se u molitvi sjećamo probođenja preslatke duše blažene Marije Majke Tvoje, po presvetom zagovoru njezinom i njezinih svetih drugova pod križem, a po zasluzi Tvoje smrti budemo u zajednici s blaženima.

(Tajna na blagdan Sedam žalosti Bl. Djevice Marije.)

Gornji tekst je izvadak iz knjige Tome Kempenca “Nasljeduj Krista”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net