Sinko, nikad nisi siguran u ovome životu nego dokle god živiš uvijek ti je potrebno duhovno oružje. Boraviš među neprijateljima i napadaju te s lijeva i s desna.

Ako se dakle ne budeš odasvud služio štitom strpljivosti, nećeš dugo biti bez rana. Osim toga, ako srca svoga ne utvrdiš u meni, s jedinim ciljem sve trpjeti radi mene, nećeš moći dugo podnositi toga bijesa, niti polučiti palmu blaženika.

Moraš dakle srčano proći kroz sve to i poslužiti se jakom rukom protiv zapreka. Jer pobjednik dobiva manu nebesku, a lijenčini preostaje velika bijeda.

Ako tražiš počinka u ovome životu, kako ćeš onda doći do vječnoga počinka?

Ne spremaj se na mnogi počinak nego na veliku strpljivost.

Traži pravi mir ne na zemlji nego na nebu; ne u ljudima niti u ostalim stvorenjima nego jedino u Bogu.

Iz ljubavi prema Bogu moraš sve rado pretrpjeti, naime napore i boli, kušnje, muke, tjeskobe, stiske, slabosti, nepravde, ogovore, ukore, poniženja, sramote, opomene i preziranja.

To daje snage; to dokazuje Kristova borca; to plete nebesku krunu.

Ja ću dati vječnu plaću za kratak rad i beskrajnu slavu za prolaznu sramotu.

Misliš li da ćeš ti imati uvijek duhovnih utjeha prema svojoj volji?

Moji ih sveci nisu uvijek imali, nego mnoge poteškoće, i razne kušnje, i velika razočarenja.

Ali su sve strpljivo podnosili i više su se pouzdali u Boga nego u se: znajući da “nisu ništa muke ovoga života prema budućoj slavi”.

Zar bi ti htio odmah imati što su mnogi jedva polučili poslije mnogih suza i velikih napora?

Čekaj Gospodina, junački se bori i budi jak, nemoj malaksati, nemoj se odmetnuti, nego izloži postojano i dušu i tijelo za slavu Božju.

Ja ću ti najobilnije vratiti; ja ću biti s tobom u svakoj nevolji.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Tome Kempenca “Nasljeduj Krista”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net