Još jedan oblik štovanja svetog Josipa, kojega izgleda mnogi ljudi nisu svjesni, jest to da sveti Josip nije samo zaštitnik svete smrti, nego i golem zagovornik onih koji su umrli ili su u čistilištu. Ovaj oblik moćnog zagovora svetog Josipa i danas je netaknuto blago u vjerskom životu Crkve.

Jedna vrlo sveta žena iz 19. stoljeća, po imenu blažena Marija od Providnosti, daje jedno snažno svjedočanstvo o otme kako sveti Josip pomaže svetim dušama u čistilištu. Blaženoj Mariji od providnosti bila je podarena posebna karizma za pomaganje svetim dušama i svoju je gorljivost za pomaganjem dušama u čistilištu povezala s pobožnosti svetom Josipu. U tu je svrhu osnovala redovničku zajednicu Pomoćnica dušama u čistilištu i stavila je pod zaštitu svetog Josipa.

Redovnici iz Opatije svetog Josipa u Francuskoj prenose priču o tome kako je sveti Josip pomogao blaženoj Mariji osnovati tu redovničku zajednicu. Oni pišu:

Dana 2. studenoga 1853. napravljen je plan za osnivanje jedne vjerske kongregacije čiji će glavni cilj biti pomagati siromašnim dušama [u čistilištu] radom, molitvom i trpljenjem. Župnik Arški [sv. Ivan Vianney], svet čovjek, oduševljen tom zamisli, svesrdno ju je podupro i često je slao savjete i preporuke svetoj osnivačici, koja će postati blažena Marija od Providnosti. Dano je obećanje svetom Josipu da će, ako se to djelo ostvari, prvi kip koji bude postavljen u kući-majci sestara potpuno posvećenih pomaganju dušama u čistilištu biti njegov kip. Sveti se Josip dobro pobrinuo da se to obećanje ne zaboravi. Providnost je priskrbila jednu kuću u Parizu, a sestre su uzele ime Pomoćnice dušama u čistilištu (Auxiliatrices des Ames du Purgatoire). Već sutradan poštar im je donio kip svetog Josipa koji je poslala jedna osoba koja nije imala pojma ni o njihovoj pobožnoj nakani ni o kući koju su dobile. Tako se sveti Josip zadovoljno proglasio zaštitnikom toga junačkoga djela i skrovito pomagao u srcu velikoga grada Pariza. 1 

I mi trebamo, baš kao i blažena Marija od Providnosti, zazivati sveti zagovor svetog Josipa za duše u čistilištu. On je neizmjerno moćan zagovornik i njegova će pomoć trebati i nama kada umremo. Sveti je Josip jednom o tome govorio službenici Božjoj sestri Mariji Marti Chambon, kada je rekao da će svi koji njega budu štovali za života imati njegov zagovor nakon smrti. Evo što joj je rekao:

Ako duša koja se meni moli ima dugova prema Svevišnjemu Sudcu, ja ću moliti milost za tu dušu. 2 

Bog sluša molbe svetog Josipa. Ništa se svetom Josipu ne odbija.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Donalda H. Callowaya “Posveta svetom Josipu”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.

Footnotes

  1. Opatija svetog Josipa, The Glories of St Joseph, Traditions Monastiques, Francuska, 2009., str. 205.
  2. Riječi svetog Josipa sluškinji Božjoj sestri Mariji Marti Chambon, kako je citirano u Sestre Pohoda Marijina, Chambery, Francuska, Mystic of the Holy Wounds: The Life and Revelations of Sister Mary Martha Chambon, prev. Ryan P. Plummer, Lambfount, St. Louis, MO, 2019., str. 98.