Papa Lav XIII. naglašava kako se osobita zasluga mora pripisati svetoj Tereziji Avilskoj koja je “nevjerojatnom odanošću počastila dostojanstvo svetoga Josipa, govorila je o njegovom zagovoru, promicala je pobožnost prema njemu”. Nazvala je po “slavnom ocu” svetom Josipu svoj prvi samostan u Avili (1562.), a potom još deset njih, koji su postali prava središta Josipove pobožnosti.

Evo svetičine priče iz njezina dnevnika:
„Kada sam vidjela u kakvom su me stanju liječnici zemlje doveli i u kakvom sam stanju bila u tako mladoj dobi, odlučila sam pribjeći nebeskim liječnicima i zamoliti njih za zdravlje, jer iako sam s tolikom radošću podnosila bol, ipak sam htjela ozdraviti… Ja sam sebi uzela slavnog svetog Josipa za svog zagovornika i zaštitnika te sam mu se žarko preporučivala. Ovaj moj otac i zaštitnik pomogao mi je u potrebi u kojoj sam se našla kao i u mnogim drugim ozbiljnijima u kojima je bila ugrožena moja čast i zdravlje moje duše. Jasno sam vidjela da je njegova pomoć uvijek bila veća nego što sam se mogla nadati. Ne sjećam se do sada da sam ga ikada molila za jednu milost, a da je nisam odmah dobila. Čudesno je prisjetiti se velikih milosti koje mi je Gospodin učinio i opasnosti duše i tijela od kojih me je oslobodio zagovorom ovog blaženog sveca.”

I dodaje: “Iz svoga stalnog iskustva, s obzirom na dragocjene milosti koje sveti Josip dobiva od Boga za one koji mu se obraćaju, željela bih nagovoriti sve da budu odani ovome slavnom svecu… Među svim vjernim dušama koje ga časte, ne poznajem niti jednu koja svaki dan ne napreduje brzo prema savršenstvu… Kada bih imala ovlasti da napišem, vrlo bih rado nastavila detaljno prepričavati milosti koje mi je dao ovaj slavni svetac, ali koje je dao i drugim ljudima… Samo molim, u ime ljubavi Božje, neka isproba onaj koji mi ne vjeruje i vidjet će iz neposrednog iskustva veliku prednost koja dolazi od preporučivanja ovom velikom Patrijarhu i tome da mu bude odan… Tko ne može pronaći učitelja molitve, neka uzme ovog slavnog sveca za učitelja i neće pogriješiti… Pobrinuo se za to da mogu ustati, hodati i da ne ostanem invalid.”

Izvor teksta: Roccalas, A. (2020) Le apparizioni di san Giuseppe. Edizioni Segno/Facebook stranica Sveta Maravillas od Isusa