Već je rečeno da su molitva, dobra djela i duhovni život ono što, kao štit, kao oklop, štiti od napada Zloga. U tome smislu nije potrebna neka posebna molitva, nego svaka molitva. Ljudi ponekad traže vrlo određene molitve (ponekad ih mole na određen način), kao da presađuju magično razmišljanje na odnos s Bogom, Zapravo, strogo govoreći, iako i sam uvijek savjetujem molitvu, mora biti jasno da ne štiti molitva, nego Bog. Tako da milostinja, djela milosrđa, sve ono što nas ispunjava duhovnim svjetlom koje mi zovemo Božja milost, posvema milost, to je ono što okreće Boga da rasprši blagoslove na nas i istodobno nas čini nepogodnim staništem za demona. Naravno da je u nekim opasnostima koje imaju veze s demonima učinkovito zazvati svetog Mihovila. Ako ga samo jednom zazovemo puni vjere, on dolazi. Dolazi zaštititi nas. Iako je sveti Mihovil dobio posebno Božje zaduženje u svezi s Đavlom, osoba može zazvati anđela čuvara, nekog drugog sveca ili izravno Boga. Tvrdim da je u ovoj borbi s demonom važno ono bitno, a ne slučajno, lako ni slučajno nije zanemarivo.

Srećom, treba uzeti u obzir da uz ljude koji su vrlo daleko od Boga često postoji majka ili baka koja svakodnevno moli Boga za to dijete ili to unuče. Te majke ili bake imaju ulogu Djevice Marije u toj obitelji. One prekrivaju molitvenim plaštem sve članove obitelji. One su poput Djevice Marije u toj obitelji. Njihovo poslanje nad članovima obitelji jednako je poslanju koje Majka Božja ima nad cijelom Crkvom. Kažem „one” zato što su to gotovo uvijek žene.

Želio bih podsjetiti ljude koji se žele zaštititi od napada demona na nešto što se govori na svetoj misi prije pričesti: „Gospodine, nisam dostojan da uniđeš pod krov moj.” Ako se molimo Isusu izvan svete mise, on nas čuje. Ali na svetoj misi, u pričesti, Isus ulazi u naš tjelesni stan, kao da je tijelo kuća u koju on ulazi. Suvišno je reći da je to savršena suprotnost posjednuću. Ništa tako ne razara ropstvo demonskog posjednuća ili utjecaja kao blagovanje Tijela Kristova.

Pod krilima naših anđela čuvara, pod plaštem Blažene Djevice Marije, uz Isusa koji dolazi svakoga dana u naše srce, tko se još boji demona?

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Summa Daemoniaca” o. Joséa Antonija Fortee. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.