Sveci su često vodili obične ili duhovne dnevnike. Najpoznatiji među njima možda je dnevnik sv. Faustine Kowalske, koji je posvećen Božjem milosrđu. No dnevnike su vodili i drugi sveci, a najraniji primjeri sežu do 3. stoljeća, piše Aleteia.

Vjerojatno najneobičnija predaja o svetačkim dnevnicima ona je o dnevniku sv. Gemme Galgani, koju je navodno privremeno ukrao đavao. Suvremeni posjetitelji Rima navedeni dnevnik mogu vidjeti i danas.

Ono što je svim dnevnicima zajedničko jest nadilaženje svakodnevnih stvari i usredotočenje na razvoj svetačkog odnosa s Bogom.

Sv. Perpetua

Dokument iz ranoga 3. stoljeća prepoznat je kao zatvorski dnevnik Vibije Perpetue, mlade mučenice pogubljene sa sv. Felicitom. Perpetua je bila “dobro udana i nedavno je dobila sina, ali unatoč tome odbila je odreći se vjere kada je zatočena zajedno s drugim novim preobraćenicima na kršćanstvo”, navodi Oxford University Press.

“Zatočena s njom bila je i njezina trudna robinja, Felicita. Perpetuina nepokolebljivost u vjeri odvela ju je do mučeništva u amfiteatru. Opis herojske smrti dviju žena, kao i autobiografija Saturusa, jednoga od vođa kršćanske zajednice, u Perpetuin je dnevnik unio nepoznati urednik, koji navodi kako su se uoči smrti Perpetua, Felicita i drugi osuđeni kršćani oprostili poljupcem mira.

Sv. Gemma Galgani

Prema kraju svojega kratkog života u Toskani, Gemma Galgani imala je stigme, rane Kristove. Doživljavala je mistična iskustva, uključujući razgovore s Isusom, Marijom i svojim anđelom čuvarom. Njezin duhovnik potaknuo ju je da vlastita iskustva zapiše u dnevnik.

Dokument se i danas nalazi u pasionističkom samostanu pored bazilike svetih Ivana i Pavla u Rimu. Posjetitelji mogu vidjeti spaljene rubove pojedinih stranica. Pasionistički redovnik Cristiano Massimo Parisi naveo je kako se “pripovijeda da je đavao ukrao dnevnik Gemmi i pokušao ga spaliti”.

Sv. Faustina Kowalska

Faustini Kowalskoj Krist se ukazao kada je bila mlada redovnica u samostanu Kongregacije sestara Gospe od Milosti u Poljskoj tijekom 1930-ih. Isus je tražio Faustinu da zapiše svoja iskustva, koja su prenesena u bilježnice kasnije znane kao dnevnik sv. Marije Faustine Kowalske.

“Riječi koje unutra nalazimo Božja su poruka ljubavi Božjeg milosrđa”, ističe Kongregacija marijanskih otaca Bezgrešnog začeća Presvete Djevice Marije. “Danas, nastavljamo se oslanjati na sv. Faustinu kao trajni podsjetnik na poruku povjerenja u Isusovu bezgraničnu milost i na potrebu življenja milosrdnog života.”

Sv. papa Ivan XXIII.

Sveti papa koji je sazvao Drugi vatikanski koncil, Ivan XXIII., vodio je dnevnik gotovo čitavog života, otkad je navršio 14 godina. Angelo Roncalli zapisivao je misli o vlastitu duhovnom napretku u bilježnice i na komade papira, od kojih su svi naposljetku sabrani i objavljeni kao “Dnevnik duše”.

“Ove neplanirane bilješke, pisane noću kraj treperavih bljeskova uljne svjetiljke, sastoje se od prisjećanja na asketske napore, promišljane u spokoju”, napisao je kardinal Loris Capovilla, osobni tajnik i urednik objavljena dnevnika Ivana XXIII.

Sv. papa Ivan Pavao II.

Poput svojeg prethodnika, sveti papa Ivan Pavao II. također je vodio dnevnik, koji je nedavno i objavljen pod naslovom “Potpuno sam u Božjim rukama”, a obuhvaća zapise od 1962. do 2003. godine.

Posebno su zanimljive bilješke s povratka s putovanja tijekom pontifikata. “Elektrificirajući element u ovoj publikaciji stranice su rukom pisanih promišljanja, objašnjenja i molitava koje nose karakteristične uvide pape Ivana Pavla II.”, napisao je nadbiskup Cardiffa George Stack te zaključio:

“Postoji ignacijanska struktura mnogih njegovih reakcija na različita predstavljanja, homilije, proslave, liturgije sati i svete mise. Takva struktura omogućila je jedinstveno povezivanje misli i tekstova s osobnim unutarnjim životom, kao i s njegovom javnom službom u Crkvi i u svijetu.”