22. veljače je dan kada se sa zahvalnošću sjećamo prvog Isusova ukazanja sv. Faustini s nalogom da naslika sliku “prema onom što vidi”. Dogodilo se to u samostanu u Plocku 1931. godine. Sv. Faustina piše o tome u svome Dnevniku:

“Navečer, kad sam bila u ćeliji, ugledala sam Isusa, Gospodina, u bijeloj odjeći. Jedna ruka je podignuta za blagoslov, druga je dodirivala odjeću na grudima. Iz otvorenog dijela odjeće na prsima izlazile su dvije velike zrake: crvena i bijela. Šuteći promatrah Gospodina. Moja duša je bila prožeta strahom ali i velikom radošću. Nakon nekog vremena Isus mi reče: ‘Naslikaj sliku prema onom što vidiš, s potpisom: Isuse, uzdam se u tebe. Ja želim da se ta slika štuje, najprije u vašoj kapeli, a onda u cijelom svijetu. Ja obećavam da ona duša, koja štuje ovu sliku, neće biti izgubljena. Obećavam također, već ovdje na zemlji, pobjedu nad neprijateljima, posebno u trenutku smrti. Sam ću ih braniti kao svoju čast’.” (Dn 47-48)

Nakon ovoga prvog ukazanja, Isus je nastavio sv. Faustini objavljivati Njegovo neizmjerno milosrđe, te načine njegova štovanja. Od toga dana pa sve do danas poruka Božjeg milosrđa nastavlja se širiti cijelim svijetom.

O slici Milosrdnog Isusa

Slika Milosrdnog Isusa predstavlja Uskrslog Krista na čijim su rukama i stopalima vidljivi znaci pribijanja na križ. Iz Njegova probodenog srca, koje se ne vidi, izlaze dvije zrake: crvena i bijela.

Kada je sestra Faustina upitala Isusa za značenje tih zraka, On joj je objasnio da bijela zraka označava vodu koja opravdava duše, a crvena zraka znači krv koja daje život dušama.

„Obje zrake znače krv i vodu. Bijela zraka označuje vodu koja opravdava duše. Crvena zraka označuje krv koja je život duša… Ove dvije zrake izvirale su nekoć iz dubina Mog milosrđa, kad je koplje otvorilo moje umiruće srce na križu.“ (Dn 299)

Isus je također zahtijevao od sestre Faustine da na slici treba biti potpis “Isuse, ja se uzdam u Tebe”.

„Isus me je podsjetio kako mi je kazao prvi put, da riječi “Isuse, ja se uzdam u Tebe” moraju biti vidljive.“ (Dn 327)

Nadalje, On obećava svojim milosrđem zaštititi od Božje srdžbe i pravde sve koji budu štovali sliku.

„Ja obećavam da ona duša, koja štuje ovu sliku, neće biti izgubljena. Obećavam također, već ovdje na zemlji pobjedu nad neprijateljima, posebno u trenutku smrti. Sam ću ih braniti kao svoju čast.” (Dn 48)

„Ove zrake štite duše pred srdžbom Mog Oca. Blago onom tko će živjeti u njihovoj sjeni jer ga neće stići pravedna ruka Božja.“ (Dn 299)

Također je rekao sestri Faustini da će po slici dijeliti dušama mnoge milosti.

„Reci ispovjedniku, da slika treba biti izložena u crkvi a ne u klauzuri samostana. Po slici dijelit ću dušama mnoge milosti, stoga joj svaka duša treba imati pristup.“ (Dn 570)

Isus nas poziva da upoznamo Njegovo neiscrpivo milosrđe, i da koristimo zasluge Njegove muke, tj. krvi i vode koju je prolio za nas na križu, a koje ova slika prikazuje.

„Neka cijelo čovječanstvo upozna Moje neiscrpivo milosrđe. To je znak konačnog vremena. Zatim dolazi Dan pravednosti. Dokle je još vrijeme, neka se utječu izvoru Mojeg milosrđa. Neka koriste krv i vodu što je za njih tekla.“ (Dn 848)

Milosrdniisus.com | Bitno.net