Sv. Emigdije, prvi biskup Ascolija i mučenik, suzaštitnik Dubrovnika i Virovitice, rodio se oko 273. u njemačkom gradu Trieru (Rheinland-Pfalz), u poganskoj obitelji. Pokrstio se, ali je morao bježati iz rodnog grada jer je uništavao poganske idole. U Milanu ga je biskup, sveti Materno, zaredio za svećenika. Djelovao je kao propovjednik u milanskom oratoriju svetog Nazarija. Potom je otišao u Rim i tamo od uzetosti izliječio kćer svoga domaćina Gracijana pa se cijela Gracijanova obitelj obratila na kršćanstvo. Čudesno je izliječio i mnoge druge ljude, među njima i jednog slijepca. Papa Marcelin posvetio ga je za biskupa i poslao ga u grad Ascoli Piceno (Marche). Tamo je obratio brojne pogane i učinio mnoga čudesa. Rimski upravitelj Ascolija Polimije nagovarao je Emigdija da žrtvuje bogu Jupiteru i božici Angariji, zaštitnici Ascolija, a ponudio mu je i ruku svoje kćeri Polizije. Emigdije je pokrstio i Poliziju u rijeci Tronto, kao i mnoge druge kršćane. Razjareni Polimije nakon toga mu je odrubio glavu na mjestu gdje se danas nalazi crveni hram svetog Emigdija (Tempietto Sant’Emidio Rosso).

Papa Pio II. piše 4. lipnja 1462. kako se u Ascoliju zbog duboke pobožnosti prema svetom Emigdiju i brojnih čudesa što se događaju na njegovu grobu, na njegov blagdan okuplja veliko mnoštvo naroda. Ta je pobožnost još više porasla kad je nakon strašnog potresa u Italiji, 1703., grad Ascoli ostao posve neoštećen. Tada su Emigdija mnogi gradovi u srednjoj Italiji izabrali za svojeg zaštitnika. Njegove relikvije i danas počivaju u kripti katedrale u Ascoliju. Crkva ga službeno slavi 5. kolovoza a mjesne Crkve na različite datume, obično nekoliko dana kasnije. Zazivaju ga kod potresa, a zaštitnik je grada Ascolija i Biskupije Ascoli Piceno te mnogih talijanskih naselja, župa, crkava i kapela.

Hrvatski grad Dubrovnik pogođen je strašnim potresom 6. travnja 1667., a Dubrovčani su se nakon toga počeli utjecati svetom Emigdiju. Tada je sveti Emigdije postao drugotni zaštitnik grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. Za jakog potresa 1757. i građani naše Virovitice zavjetovali su svetom Emigdiju, zaštitniku od potresa, da će u njegovu čast podići zavjetnu kapelu. Kad je potres prestao, 20. kolovoza 1757., zahvalni Virovitičani odmah su podigli drvenu kapelu svetog Emigdija. Obnovljena kapela svetog Emigdija, s restauriranim oltarom i slikom zaštitnika, nalazi se uz virovitički franjevački samostan.

Molitva svetom Emigdiju

Svemogući vječni Bože, Ti si svojom riječju stvorio svemir svijet i čovjeka. Ti si Gospodar neba i zemlje, Ti upravljaš svim zemaljskim i nebeskim silama. Molimo Te, po zagovoru svetoga Emigdija, što ga naši stari izabraše za zaštitnika od potresa i zagovornika u svim nevoljama, sačuvaj i zaštiti naš grad, domovinu i cijeli svijet od potresa i bilo koje druge nepogode.

Oslobodi nas od svakoga grijeha, a osobito od nemara za tvoja nadahnuća i otpada od vjere. Neka Tvoj sveti mir počine nad ovim mjestom i nad svima koji u njemu prebivaju. Daj da svaki od nas cijelim životom i svom svojom snagom nastoji oko pomirenja i smirenja svih sukoba i međuljudskih potresa.

Sve nas sačuvaj u svojoj ljubavi, da poput sv. Emigdija i mi nesebično svjedočimo tvoju ljubav i tvoju slavu. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Sveti Emigdije zaštitniče od potresa – moli za nas!

Zupajastrebarsko.hr | Bitno.net