Papa Franjo u svojoj posinodskoj apostolskoj pobudnici namijenjenoj mladima „Christus vivit“ piše o jednoj od najvažnijih istina u kršćanstvu, donosi Aleteia. „Najprije vas želim naučiti prvoj istini: Bog vas voli. Nije bitno jeste li to već čuli ili niste. Želim vas podsjetiti. Bog vas voli. Nemojte nikada u to sumnjati, bez obzira na to što vam se u životu dogodi. U svakom trenutku ste beskrajno ljubljeni.“

Papa Franjo zatim ističe sedam biblijskih stihova koji opisuju Božju ljubav prema nama. Evo na koje nam sve načine Bog u Bibliji govori da nas voli:

1. U pojedinim trenucima Bog o sebi govori kao o nježnom ocu koji se igra i brine o svojoj ljubljenoj djeci.

„Užima za ljude privlačio sam ih, konopcima ljubavi; bijah im k’o onaj koji u čeljustima njihovim žvale opušta; nad njega se saginjah i davah mu jesti.“ (Hoš, 11,4)

2. Ponekad o sebi govori kao da je ispunjen majčinskom ljubavlju, onom ljubavlju koja nikada ne zapostavlja ili napušta svoje dijete.

“Može li žena zaboravit’ svoje dojenče, ne imat’ sućuti za čedo utrobe svoje? Pa kad bi koja i zaboravila, tebe ja zaboraviti neću.“ (Iz, 49,15)

3. Sebe također uspoređuje sa zaljubljenim mladićem koji ime svoje ljubljene urezuje u dlan, a njezino lice mu je neprestano pred očima.

„Gle, u dlanove sam te svoje urezao, zidovi tvoji svagda su mi pred očima.“ (Iz, 49,16)

4. U drugim situacijama naglašava snagu i postojanost svoje nepobjedive ljubavi.

„Nek’ se pokrenu planine i potresu brijezi, al’ se ljubav moja neće odmać’ od tebe, nit’ će se pokolebati moj savez mira”, kaže Jahve koji ti se smilovao.“ (Iz, 54,10)

5. Poručuje nam i da nismo slučajno došli na ovaj svijet.

„Iz daljine mu se Jahve ukaza: Ljubavlju vječnom ljubim te, zato ti sačuvah milost.“ (Jr, 31,3)

6. Želi da znamo kako On u nama prepoznaje ljepotu koju nitko ne vidi.

„Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim. Stog i dajem ljude za tebe, i narode za život tvoj.“ (Iz, 43,4)

7. Pomaže nam da shvatimo kako Njegova ljubav nije bezvoljna, već predstavlja čistu radost, koja se može osjetiti kada Mu dopustimo da nas ljubi.

„Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni spasitelj! On će se radovati tebi pun veselja, obnovit će ti svoju ljubav, kliktat će nad tobom radosno.“ (Sef, 3,17)

Foto: Shutterstock

Rašeljka Zemunović | Bitno.net