1. “Katolik bez molitve?… Isto je što i vojnik bez oružja.”

2. “Istinska molitva, ona koja prožima čitavog pojedinca, nije toliko uvjetovana osamom pustinje, koliko nutarnjom sabranošću.”

3. “Katkada će se molitva odviti u obliku razgovora, katkada – možda rijetko – bit će puna žara; drugi opet put, možda često, suha, suha, suha… Ali važno je da se ti, s Božjom pomoći, ne obeshrabriš. Sjeti se budne straže koja ne zna nalazi li se kralj ili upravitelj države u palači; nije obaviještena o onom što on čini i, u većini slučajeva, ni čuvana ličnost ne zna tko je čuva. – Ništa se od toga ne događa kad je u pitanju naš Bog: On živi gdje god ti živiš; brine se za te; poznaje tebe i tvoje najintimnije misli… Ne napuštaj stražu molitve!”

4. “Pogledaj malo, koji skup besmislenih razloga ti iznosi neprijatelj da bi te naveo na zanemarivanje molitve: “Nedostaje mi vremena” dok ga naprotiv stalno gubiš; “To nije za mene”, “Suho mi je srce”. U molitvi nije riječ o govorenju i slušanju, nego o ljubavi. A ljubi se, nastojeći reći nešto Gospodinu, ako se i ne kaže ništa.”

5. “Jedna minuta intenzivne molitve – i to je dovoljno”, govorio je jedan koji nije molio. Bi li shvatio zaljubljenika kojemu bi bilo dosta intenzivno promatrati ljubljenu osobu jednu minutu?”

6. “Žalostan način nemoljenja Krunice: ostaviti je za posljednji sat u danu. Kada se sprema na počinak, moli se u najboljem slučaju loše i bez razmatranja otajstava. Tako se teško izbjegne rutina koja guši pravu pobožnost, jedinu pobožnost.”

7. “Kako je drag prizor Navještenja! Marija – koliko puta smo to razmatrali! – sabrana li molitvi… sa svih svojih pet osjetila i svim svojim moćima razgovara s Bogom. U molitvi upoznaje božansku Volju; i molitvom je pretvara u život svoga života: ne zaboravi Gospin primjer!”

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Brazda”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net.