Duh Sveti nam je dan kao dar, no malo nas ga stvarno odluči koristiti. Nekada je to zbog manjka znanja o tome što su ti darovi, a ponekad jednostavno zaboravimo.

Duh Sveti nije neko prastaro, nepojmljivo biće. Duh je tu da dadne snagu, da prosvijetli, i da nas pouči kako živjeti svoju vjeru u svakodnevnome svijetu. Odvojite koji trenutak i pročitajte nekoliko „scenarija” koje smo pripremili, kako biste onda kada se budete s tim situacijama suočavali u svojemu životu znali kako se moliti Duhu Svetome.

Donosimo sedam primjera kako možemo zazivati Duha Svetoga da nam pomogne u svakodnevnome životu.

1. Dar znanja

Uz dar znanja spoznajemo stvarnu važnost stvorenja u odnosu prema Stvoritelju. To je važno za sve one trenutke kada smo okruženi ljepotom, ali ne mislimo ni o čemu osim na same sebe. Ovdje je izazov moći iskusiti divljenje, moći biti iznenađen čudesnom prirodom koja nas okružuje i poziva nas da iskoračimo iz svojega egoističnog svijeta. Čineći to, moći ćemo otkriti Boga u Njegovu stvorenju, a u njemu Njegovu vječnu ljubav prema čovjeku.

2. Dar mudrosti

Dar mudrosti odnosi se na naročitu sposobnost prosuđivanja ljudskih stvari prema Bogu, pod Božjim svjetlom. Prosvijetljeni tim darom, možemo se zagledati dublje u stvarnosti koje nas okružuju. Možemo otkriti stvari u njima samima, a ne samo što bismo mi htjeli da one budu za nas. Zato više ne prosuđujemo prema svojim prolaznim, površnim i egoističnim kriterijima, nego prema kriterijima koje pronalazimo u Evanđeljima. Samo zamislite kakve bi stvari mogle biti kada bismo svijet mogli vidjeti onako kako ga vidi Bog!

3. Dar savjeta

Dar savjeta djeluje kao dašak svježega zraka u našoj savjesti. Pomaže nam vidjeti i razlučiti što je dobro, što nas čini sretnima, i što je najprikladnije za nas. Često se u svojemu životu i životima drugih suočavamo s važnim odlukama. Kada nas drugi zamole za pomoć, ponekad ne znamo što da točno mislimo, što da kažemo, a još manje što da učinimo… Upravo je to trenutak kada se trebamo otvoriti Duhu Svetome koji živi u nama! S tom ćemo otvorenošću moći razumjeti, dati dobar savjet, i znati kako djelovati.

4. Dar jakosti

Jakost je ono što nam omogućava da hrabro živimo ono što Bog želi od nas, naročito kada se moramo nositi s teškoćama života i nadvladati ih, ili u onim trenucima kada se moramo oduprijeti svojim nutarnjim strastima i izvanjskim pritiscima. Mislim da nitko ne može reći da je uvijek jak, da uvijek može odoljeti napasti. Jedna od stvarnosti koje su najočitije u našem ljudskom životu jest činjenica da smo krhki. Upravo tamo pronalazimo Boga i vidimo koliko ga trebamo. Zato ne bismo nikada smjeli sumnjati kada molimo za Njegovu pomoć. No to morate učiniti na vrijeme! A ako padnete, dopustite da vas vaši promašaji pouče zdravome nepovjerenju u same sebe, i tome da se sve više pouzdajete u Njega.

5. Dar pobožnosti

Pobožnost iscjeljuje naše srce od svih vrsta tvrdoće i omogućava mu da bude nježno u odnosu prema Bogu i prema našoj braći i sestrama. Mnogo sam puta mislila da biti pobožan znači moliti poput starih gospođa koje sam kao djevojčica viđala kako mole u crkvi. No što se tiče pobožnosti kao dara Duha Svetoga, kod nje se podrazumijeva da se stavimo u poziciju drugoga, da se osjetimo poput nje ili njega. Ovdje se moramo zapitati kako možemo osjetiti to što sam Bog osjeća. Pa, nastojeći više ga ljubiti! A kako ga možemo više ljubiti? Ljubeći druge u malim stvarima: dijeleći riječ ohrabrenja, izlazeći iz svoje zone ugode kako bismo pomogli drugome, više ne nastojeći dokazati da smo uvijek mi u pravu, a drugi u krivu itd. To je put ljubavi kojim nas vodi pobožnost.

6. Dar straha Božjega

Strah Božji ne znači bojati se Boga kao da je on nekakav osvetnik koji gleda kako će nas kazniti. To znači imati zreo duh, koji je svjestan da smo krivi, svjestan težine naših grijeha. To znači i pouzdati se u Njegovo milosrđe. To je strah sina ili kćeri, koji ipak proizlazi iz ljubavi. Kada smo bili mali, nikada nismo htjeli da se naši roditelji ljute na nas, ne iz straha, nego zato što smo bili tužni i bilo nam je žao što smo ih iznevjerili ili uzrokovali njihovu patnju. Strah Božji podrazumijeva da u svojemu životu Bogu dadnemo što je njegovo, da On, a ne netko drugi ili nešto drugo zauzima mjesto Boga. To znači da spoznajemo težinu i značaj svojih djela, naročito onih koja nas odvajaju od Boga. Veliko sredstvo življenja ovoga dara je često pristupanje sakramentu svete ispovijedi kada ga trebamo.

7. Dar razuma

To je milost koja nam pomaže razumjeti Božju riječ i zaći dublje u istine kojima nas On uči. Koliko puta smo se našli kako prigovaramo ili kako mislimo dok sjedimo u udobnoj klupi – svećenik ne zna dobro propovijedati, sve je komplicirano, sve je predugo, ništa ne razumijem… Ili – nikada ne govorim o svojoj vjeri jer nemam mnogo za reći, imam previše sumnji… Tako nećemo učiniti ništa u vezi s time! Iz vlastitoga vam iskustva mogu reći da vaša vjera postaje jačom što budete bolje poznavali, dublje u nju zalazili, a ne budete zadovoljni s nešto malo onoga što ste naučili kada ste bili dijete.

Ako stvarno želimo ove darove u svojemu životu, moramo za njih moliti! Sada odvojite trenutak i zamolite Duha Svetoga da izlije svoje darove na nas i pomogne nam sudjelovati u svojoj beskonačnoj ljubavi.

Luisa Restrepo | Catholic-Link

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net