O DUHOVNOM RASTU

Post i vrlina umjerenosti – kako nam post može pomoći ovladati samim sobom

Umjerenost, zajedno s razboritošću, pravednošću i jakošću, od davnina se nazivala jednom od “kardinalnih” ili “stožernih” vrlina koje određuju osobu i omogućuju nam živjeti potpunim i sretnim životom

Foto: Shutterstock

Kršćanske vrline umjerenosti i pokajanja od davnih su se vremena navodile kao primarne motivacije za prakticiranje posta. To su glavni lijekovi za ljudsku sklonost k rasipanju i nemarnosti. Na svojoj najosnovnijoj razini redovito prakticiranje posta služi kao podsjetnik u našemu rastresenom načinu života da pazimo na ono što jedemo. Ali post također može biti svakodnevna prilika za vršenje vrline umjerenosti.

Umjerenost, zajedno s razboritošću, pravednošću i jakošću, od davnina se nazivala jednom od “kardinalnih” ili “stožernih” vrlina koje određuju osobu i omogućuju nam živjeti potpunim i sretnim životom. Biti umjeren znači daleko više nego biti skroman u svojim navikama. Skromnost u smislu “ograničavanja obroka” samo je mali dio vrline umjerenosti. Osoba koja je umjerena živi životom u kojemu se svi vidovi bića održavaju u jedinstvu i ravnoteži, životom koji je dobro uređen u svakom pogledu. Prema riječima Josefa Piepera iz njegova klasičnog djela Četiri kardinalne vrline: “umjerenost stvara protutežu našemu prirodnom nagonu za samoodržanjem i našoj sebičnosti. Ona nam daje disciplinu koja nam je potrebna za postizanje spokojstva jedne dobro uređene egzistencije.” 1 

Post je jedan način na koji se može postati umjerenom osobom. Tako je post za svetoga Tomu Akvinskog dio naravnoga zakona, a ne samo kršćanska etika, zato što svatko mora nastojati postati slobodnim moralnim djelateljem u temeljnom ovladavanju samim sobom. 2 Umjerenost nipošto nije jednaka kršćanskoj ljubavi, no umjerenost u formi posta može otvoriti put i osigurati priliku za božansku ljubav koja će preobraziti naša srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gornji tekst je izvadak iz knjige Charlesa M. Murphyja “Duhovnost posta”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.

  1. Josef Pieper, The Four Cardinal Virtues (Notre Dame: University of Notre Dame Press, 1967), 146–147.
  2. Isto, 182.

Objavljeno: 25. ožujka 2019.

Možda vam se svidi