Tijekom podnevnog Angelusa na Trgu sv. Petra Sveti Otac je je govorio o početku korizme. Kazao je kako smo prošle srijede pokorničkim činom pepeljenja, započeli korizmeni hod. Dodao je kako nam danas, prve nedjelje ovoga liturgijskog vremena, Božja Riječ pokazuje put kako bi plodonosno živjeli ovih 40 dana koji nas uvode u proslavu Uskrsa svake godine.

“To je put kojim je Isus prošao, što nam je Marko u sažetom stilu govori da se On, prije nego što je započeo s propovijedanjem, povukao na 40 dana u pustinju, gdje ga je iskušavao Sotona. Evanđelist naglašava da je ‘Duh odveo Isusa u pustinju’. Duh sv. koji je na njega sišao odmah nakon Ivanovog krštenja u rijeci Jordanu, isti taj Duh koji nas potiče da se povučemo u pustinju, kako bi se oduprijeli Napasniku. Čitav Isusov život je pod znakom Duha Božjega koji ga pokreće, nadahnjuje i vodi. Pustinja. Zastanimo na trenutak u tom prostoru, prirodnom i simboličnom toliko važnom u Bibliji. Pustinja je mjesto u kojem Bog govori srcu čovjeka, gdje izvire molitveni odgovor. Ali, to je i mjesto kušnje, i napasti, gdje Napasnik, koristeći se našom ranjivošću i ljudskim potrebama ubacuje svoj glas lažima, suprotno od onog Božjega”, kazao je Papa.

U nastavku je istaknuo kako tijekom 40 dana proživljenih u pustinji, Isus započinje dvoboj s đavlom koji će završiti mukom i Smrću. Napominje kako čitavo Isusovo poslanje je borba protiv Zloga u njegovim mnogovrsnim oblicima: izlječenje od bolesti, egzorcizmi nad opsjednutima, opraštanje grijeha.

“Nakon prve faze u kojoj Isus dokazuje da on govori i djeluje Božjom silom, izgleda kao da je đavao pobijedio, kad je Isus bio odbačen, napušten i na posljetku zarobljen i osuđen na smrt. Ustvari, upravo je smrt bila ta posljednja pustinja koju je trebalo prijeći kako bi se definitivno pobijedilo Sotonu i oslobodilo sve nas od njegove moći. Svake godine, na početku Korizme, ovo Evanđelje koje govori o Isusovim napastima u pustinji podsjeća nas da je život kršćana, Isusovim stopama, borba protiv zloga duha. Pokazuje nam da je Isus htio suočiti se s Napasnikom i da ga je pobijedio; a istovremeno nas podsjeća da je đavlu dopušteno da djeluje i na nas svojim napastima”, rekao je Sveti Otac.

Sve prisutne potaknuo je kako trebamo biti svjesni prisutnosti ovoga lukavog neprijatelja, kojemu je stalo do naše vječne osude, našoj propasti i da trebamo biti pripravni braniti se od njega i pobijediti ga.

“Božja milost nam jamči, po vjeri, molitvi i pokori – pobjedu nad neprijateljem. U vrijeme Korizme, Duh Sveti nas nuka poput Isusa da pođemo u pustinju. Ne radi se – kako vidimo – o fizičkom mjestu, već o bitnoj dimenziji u kojoj je potrebna šutnja, kako bi osluškivali Božju Riječ kako bi se u nama dogodilo pravo obraćenje. Pozvani smo hodati Božjim putevima, obnavljajući obećanja prilikom našega krštenja: odreći se Sotone, svih djela njegovih i njegovih i njegovoga zavođenja. Povjeravamo se majčinskom zagovoru Blažene Djevice Marije”, zaključio je na kraju papa Franjo.