Na kraju opće audijencije u srijedu 5. svibnja papa Franjo je uputio apel povodom molitvenog “maratona” za okončanje pandemije koronavirusa.

“Predvođeni svetištima rasutima diljem svijeta u ovome mjesecu svibnju molimo krunicu za okončanje pandemije i nastavak društvenih i radnih aktivnosti. Danas tu marijansku molitvu predvodi svetište Blažene Djevice od Krunice u Namyangu u Južnoj Koreji. Pridružimo se onima koji su se okupili u tome svetištu moleći na poseban način za djecu i mlade”, rekao je Papa u svome apelu.

Na poticaj pape Franje Papinsko vijeće za novu evangelizaciju organiziralo je molitveni “maraton” za završetak pandemije. U molitvu krunice na poseban se način uključilo trideset svetišta iz cijeloga svijeta. Svakoga dana u svibnju u jednom od njih moli se krunica za okončanje pandemije. Molitveni maraton ima za temu “Crkva se svesrdno moljaše Bogu (Dj 12, 5)”, piše IKA.

Kako smo već pisali, osim korejske Blažene Djevice od Krunice, među uključenim svetištima su Naša Gospa od Walsinghama u Engleskoj, Bazilika Bezgrešnog Začeća u SAD-u, Naša Gospa od Częstochowe u Poljskoj, Naša Gospa od Aparecide u Brazilu, Naša Gospa od Mira i Dobroga Putovanja na Filipinima, Naša Gospa od Knocka u Irskoj, Djevica Siromašnih u Banneuxu u Belgiji, Notre Dame d’Afrique u Alžiru, Naša Gospa od Krunice u Fatimi u Portugalu i Naša Gospa od Zdravlja u Indiji.

Marijanska svetišta uključena u inicijativu koja se nalaze u Italiji uključuju Sveti Dom u Loretu i Svetište Djevice od Krunice na Pompejima.

Ostala globalna svetišta su Isus Spasitelj i Majka Marija u Nigeriji, Bazilika od Objave u Nazaretu, Naša Gospa od Lujana u Argentini, Svetište Kraljice Mira u Međugorju u Bosni i Hercegovini, Katedrala sv. Marije u Australiji, Naša Gospa u Lourdesu u Francuskoj, Meryem ana u Turskoj, Nuestra Señora de la Caridad del Cobre na Kubi, Naša Gospa od Nagasakija u Japanu, Nuestra Señora de Montserrat u Španjolskoj, Notre Dame du Cap u Kanadi, Nacionalno svetište Naše Gospe Ta’ Pinu na Malti, Nuestra Señora de Guadalupe u Meksiku, Majka Božja u Zarvantysiji u Ukrajini, Altötting u Njemačkoj, i naša Gospa od Libanona u Harissi u Libanonu.

“Papa Franjo želi uključiti sva svjetska svetišta u ovu inicijativu, kako bi ona mogla postati motori molitve čitave Crkve”, stoji u priopćenju Papinskog vijeća za novu evangelizaciju. Vatikanski ured za evangelizaciju rekao je kako je “proširio ovaj poziv na sva svetišta svijeta kako bismo promicali raspršivanje inicijative na relevantne regije, kako bismo dosegli svećenike, obitelji i sve vjernike, pozivajući ih da se pridruže ovoj molitvi za zagovor i nadu Blaženoj Djevici Mariji”.

Svi katolici pozvani su sudjelovati u dnevnoj molitvi kadgod i gdjegod su u stanju, piše u priopćenju.

Papa Franjo također će zatvoriti mjesec krunice, predvodeći molitvu u Vatikanskim vrtovima 31. svibnja.