“Sveta Marijo”: tako započinje drugi dio molitve Zdravo, Marijo. Znanstvenici tvrde da je prvi dio posvjedočen još od 4. stoljeća. Uključuje anđelove i Elizabetine riječi zapisane u Lukinu Evanđelju. Drugi dio, naprotiv, potječe iz vremena gotovo tisuću godina poslije toga. Lijepo je što drugi dio započinje pojmom svetosti, pojmom do kojega je vama, papa Franjo, veoma stalo. U apostolskoj pobudnici Gaudete et exultate napisali ste: “Volim vidjeti svetost u strpljivome Božjem narodu”, „svetost ‘iz susjedstva’, svetost onih koji žive u našoj blizini i odraz su Božje prisutnosti”. Dodali ste i lijep izraz: „srednji stalež svetosti”. U čemu se sastoji Marijina svetost? I što je srednji stalež svetosti?

Lako je reći da je Marija bila sveta: možda to nije tako lako shvatiti, ali reći jest. Posrijedi je punina Duha Svetoga u njoj. Marija je to što jest zbog činjenice da je bila ispunjena Duhom. Izraz „srednji stalež svetosti” nije moj: posudio sam ga od francuskoga pisca Josepha Malèguea. On se usudio reći: „Sablazan i teškoća nije spoznati postoji li Bog, nego shvatiti da je Bog postao Kristom.” To je sablazan. A Gospa je u središtu te sablazni. Svetost je u središtu te sablazni. Svetost ne možemo razumjeti bez te sablazni da je Bog postao Isus Krist, tj. pravi čovjek poput nas i pravi Bog. Marijina je svetost punina Duha Svetoga, a naša je svetost dopuštanje da Bog u nama postane Krist, u malim svakodnevnim stvarima. U apostolskoj pobudnici o svetosti Gaudete et exultate htio sam navesti primjer koji mi je vrlo drag.

Neka gospođa na tržnici susretne prijateljicu; započnu razgovor i malo-pomalo skliznu u ogovaranje i trač. No ta se žena zarekla da ni o kome neće loše govoriti. Na vrijeme se zaustavi, uspije ne uništiti dobar glas drugima. Eto malena koraka prema svetosti, svakodnevnoj, jednostavnoj svetosti, svetosti srednjega staleža, kako bi rekao Malègue.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Zdravo Marijo”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.