Koliko dobro poznajete Bibliju? Kao prvo i najvažnije, Biblija je riječ Božja. Zatim, niti jedna druga knjiga nije prevedena na toliko jezika i prodana u toliko primjeraka te toliko puta pročitana i izvođena. Trebale su proći mnoge godine, pa čak i stoljeća, da ona bude napisana do kraja. Katolički autor Rick Rotondi u svojoj novoj knjizi „101 iznenađujućih činjenica o Bibliji“ govori o tome kako je Biblija pisana, prevođena, objavljena i proklamirana. Za Aleteiu je izdvojio pet najzanimljivijih činjenica.

1. Biblija sadrži više književnih rodova

Biblija nije samo zbirka knjiga nego i zbirka različitih vrsta knjiga: povijesnih i zakonskih knjiga, knjiga poezije, misaone lirike i simbolične literature (Otkrivenje). Samo u Psalmima, primjerice, postoji čak pet različitih vrsta rodova, uključujući tužaljke i himne. Knjiga Postanka sadrži doslovne i simbolične (odnosno figurativne) odlomke, dok Evanđelja govore o Isusu koji koristi prispodobe i hiperbole.

2. Biblija opisuje događaje na čak tri kontinenta

Većina biblijskih događaja dogodila se na prostoru koji nazivamo Sveta zemlja ili današnji Izrael i Palestina. Međutim, Biblija opisuje događaje i u Europi, Aziji i Africi. Primjerice, Abraham je živio u gradu Ur (današnji Irak), a Mojsije je Izraelce oslobodio od faraona u Egiptu, dok je sveti Pavao putovao u Rim, Grčku i Tursku.

3. Riječ “Trojstvo” se ne spominje u Bibliji

Doktrina Presvetog Trojstva nalazi se u samom srcu kršćanstva. Trojedini Bog je nagoviješten u Starom zavjetu i objavio se u Novom zavjetu (1 Iv 5,7 i Mt 28,18). Međutim, konkretna riječ „Trojstvo“ se ne može pronaći u Bibliji, nego je taj pojam prvi, u 3. stoljeću, upotrijebio ranokršćanski pisac Tertulijan.

4. Sveta misa ne može zamijeniti iščitavanje Biblije

Premda sveta misa predstavlja moćan način susreta s Biblijom, na njoj nećete čuti cijeli sadržaj Biblije. Čak i ako sljedeće tri godine svakodnevno sudjelujete na svetoj misi, čut ćete manje od 14 posto Starog zavjeta, ne uključujući Psalme, te oko 30 posto Novog zavjeta. Dakle, ukoliko želite upoznati cijelo Sveto pismo, nastavite odlaziti na svete mise, ali istovremeno čitajte Bibliju!

5. Za čitanje Biblije možete dobiti potpuni oprost

Katolička Crkva nagrađuje duhovne čine. Oni koji pobožno čitaju Bibliju sat i pol (uz ispovijed, pričest i molitvu na nakanu Svetog Oca) mogu dobiti djelomični ili potpuni oprost.