Kada bi se ogovaranje uspjelo iskorijeniti sa svijeta, time bi nestali brojni grijesi i zloba. Osoba koja nepravedno oblati svojeg bližnjeg obvezna je na prikladan način popraviti ono što je svojim ogovaranjem uništila.

Ogovaranje je pravo ubojstvo. Možemo reći da mi ljudi imamo tri života: duhovni život čije sjedište je milost Božja, tjelesni život čije središte je u duši i društveni život čiji je važan element čast i dobro ime. Grijeh nam oduzima prvi život, smrt drugi, a ogovaranje nas lišava trećeg života. Onaj koji ogovara, sa samo jednim pokretom jezika počinjava tri zločina: ubija vlastitu dušu, dušu onog koji sluša i oduzima društveni život onome kojega ogovara.

Kaže sv. Bernard da i onaj koji ogovara kao i onaj koji sluša ogovaratelja imaju na sebi dva đavla, jednog na usnama, a drugog na ušima. David, odnoseći se na ogovaratelje, kaže: Naoštrili su svoje jezike kao zmije.

Ako se mi bojimo onih koji nam zavide i ogovaraju nas, moramo uvijek imati na pamet da je Bog neizmjerno moćniji od njih. Bog očekuje da se u njega pouzdajemo kako bi nas On mogao staviti u svoje naručje i zaštititi od onih koji nam žele zlo. Da bismo se počeli pouzdavati u Boga, važno je tražiti ga zaštitu i pomoć. Možemo povjeriti Božjoj svemoći sve ono što nas brine i što ne želimo da zavidnici ogovaraju: naše planove, obitelj, posao, zdravlje. Mnoge osobe mnogo pate jer uočavaju zavist drugih i boje se da im zavidnici mogu učiniti nekakvo zlo. Mnogi se koriste različitim predmetima, naivno vjerujući da mogu tako biti zaštićeni od zlodjela zavidnika. Na taj način vrijeđaju Boga jer polažu svoje povjerenje u stvari, umjesto u Njega. Trebamo se predati u Božje ruke, znajući da na taj način zle želje i jezici zavidnika neće moći učiniti ništa protiv nas. Bog koji nas stvorio s ljubavlju neće nas predati zlobnicima.

Uz pomoć psalama možemo osjetiti utjehu i vježbati se u predavanju Božjoj providnosti i vodstvu. Neki od tih psalama su sljedeći:

Smiluj mi se, moj Bože, jer me dušmanin hoće zgaziti,

napadač me moj neprestano tlači.
Dušmani moji nasrću na me povazdan,
mnogo ih je koji se na me obaraju.

Svevišnji, kad me strah spopadne,
u te ću se uzdati.
Božje obećanje slavim,
u Boga ja se uzdam i neću se bojati:
što mi može učiniti smrtnik?

Od jutra do večeri obružuju me,
svi naumi njihovi meni su na zlo.
Sastaju se i vrebaju,
paze mi na korake, o glavi mi rade.

Plati im prema bezakonju,
u gnjevu, o Bože, obori pogane!
Ti izbroji dane mog progonstva,
sabrao si suze moje u mijehu svom.
Nije li sve zapisano u knjizi tvojoj?
Moji će dušmani uzmaknuti
čim te zazovem.
Ovo sigurno znam: Bog je za mene!
Božje obećanje slavim,
u Jahvu se uzdam i neću se bojati:
što mi može učiniti čovjek?

Vežu me zavjeti koje učinih tebi, o Bože:
prinijet ću ti žrtve zahvalne
jer si mi dušu od smrti spasio.
Ti si očuvao noge moje od pada,
da pred Bogom hodim u svjetlosti živih.

Jahve, slušaj moju molitvu,
u vjernosti svojoj prikloni uho mojim vapajima,
u pravednosti me svojoj usliši!
Ne idi na sud sa slugom svojim,
jer nitko živ nije pravedan pred tobom!

Dušmanin mi dušu progoni,
o zemlju pritisnu život moj;
u tmine me baci da stanujem
kao oni koji su davno umrli.
Duh moj već zamire u meni,
srce mi trne u grudima.

Spominjem se dana minulih,
mislim o svim djelima tvojim,
o djelima ruku tvojih razmišljam.
Ruke svoje za tobom pružam,
duša moja k’o suha zemlja za tobom žeđa.

Usliši me brzo, o Jahve,
dah moj već je na izmaku!
Lica svojeg preda mnom ne skrivaj,
da ne postanem kao oni koji u grob silaze!

Objavi mi jutrom dobrotu svoju
jer se uzdam u tebe.
Put mi kaži kojim ću krenuti
jer k tebi dušu uzdižem.

Izbavi me, Jahve, od mojih dušmana,
tebi ja se utječem.
Nauči me da vršim volju tvoju
jer ti si Bog moj.
Duh tvoj dobri
nek’ me po ravnu putu vodi!

Zbog imena svog, Jahve, poživi me,
zbog svoje pravednosti dušu mi izvedi iz tjeskobe!
Po svojoj dobroti satri moje dušmane,
uništi sve moje tlačitelje,
jer ja sam sluga tvoj!

O Jahve, Bože moj, tebi se utječem,
od svih progonitelja spasi me, oslobodi,
da mi dušu ne zgrabe kao lav
što razdire, a nema tko da izbavi.

Jahve, Bože moj, ako to učinih,
ako je nepravda na rukama mojim,
ako zlom uzvratih prijatelju,
ili oplijenih nepravedna tužitelja:
neka mi dušmanin progoni dušu i zgrabi je,
neka mi život u zemlju satre
i jetru u prašinu baci.

Ustani, Jahve, u svom gnjevu,
digni se na bijes tlačitelja mojih.
Probudi se! Sud mi sazovi!
Neka te okruži skupština narodna,
nad njom sjedni visoko!
O Jahve, dosudi mi pravo po pravosti mojoj
i po nevinosti koja je u meni.
Dokrajči bezakonje zlotvora, pravedna podigni,
pravedni Bože koji proničeš srca i bubrege.

Meni je štit Bog
koji spašava čestita srca.
Bog je pravedan sudac,
on povazdan prijeti:
ako se ne obrate, mač će naoštriti,
luk će svoj zapet’ i pravo smjerit’.
Spremit će za njih smrtonosno oružje,
strijele će svoje užariti.

Eto, zlotvor zače nepravdu, otrudnje pakošću
i podlost rodi.
Iskopa jamu i prodube;
sam u jamu svoju pade!
Pakost će njegova pasti njemu na glavu,
njemu na tjeme okrenut’ se nasilje njegovo.

A ja ću hvaliti Jahvu zbog pravde njegove
i pjevat ću imenu Jahve višnjega.

Uz psalme možemo moliti i neku od ovih molitvi kako bismo napredovali u našem duhovnom rastu i svladavali zapreke na koje nailazimo u našem duhovnom životu.

Gospodine, moj Bože, Ti znaš kako se moje srce ispunja strahom, tugom i boli kad otkrijem da mi drugi zavide i priželjkuju mi zlo. Ali ja se uzdam u Tebe, moj Bože, koji si moćniji od svakog ljudskog bića. Stoga u Tvoje ruke stavljam cijeli svoj život, sve mi drage osobe, sve moje poslove i stvari. Sve povjeravam Tebi kako mi neprijatelji ne bi mogli učiniti nikakvo zlo. Ti dotakni moje srce svojom milošću kako bih osjetio tvoj mir i uzdao se u Tebe svom svojom dušom. Amen.

Moj Bože, pogledaj na one koji me ne poštuju i žele mi zlo jer su mi zavidni. Pokaži im kako je zavist beskorisna. Dotakni njihova srca kako bi me gledali s poštovanjem. Ozdravi im srca od zavisti i od najdubljih rana. Blagoslovi ih, Gospodine, da i oni budu sretni te da više nemaju potrebe zavidjeti drugima. Uzdam se u Tebe, Gospodine. Amen.

Gospodine, ti me poznaješ i znaš da nisam savršen. Štoviše, znaš da u mojem životu postoje mnoge stvari koje bih mogao promijeniti. Mnogo je toga što treba popraviti u mojem ponašanju. Ali ja ne želim priznati svoje nedostatke i sakrivam ih duboko u sebi. Oni su uzrok brojnih nevolja jer izazivaju zlobu, zavist i nepoštovanje prema drugima. Pomozi mi otkriti moje stavove pune ponosa, ravnodušnosti ili prijezira, moj egoizam i ugodnosti. Pomozi mi vidjeti sve što izgleda loše u očima drugih. Pomozi mi promijeniti se. Ako se moje ponašanje poboljša, to će mi donijeti ljubav bližnjih i zavist će nestati poput magle. Dotakni me, Gospodine, svojom milošću i uresi krepostima i darovima koji će me učiniti zahvalnijim. Amen.

Gospodine Isuse, mnogo puta sam razmatrao tvoj križ i osjećao sućut zbog tvoje boli. Mnogo puta sam ti prikazivao malene žrtve u znak ljubavi za sve ono što si učinio za mene na križu. Mnogo puta sam poželio zagrliti te i tako ujediniti moju bol s tvojom. Danas me pak tražiš da prihvatim poniženje. Tražiš da ti dam svoj povrijeđeni ponos i da prihvatim neke od patnji koje mi prouzrokuju zavidnici jer si ti sam proživio istu tjeskobu. Ne umišljam si, Isuse, da sam bolji od tebe, stoga prihvaćam ovu malu patnju izazvanu zlobom drugih i prikazujem ti sve ovo s ljubavlju kako moje srce ne bi ostalo zaslijepljeno i u muci. Amen.

Zaštiti me, Gospodine, od zlodjela zavidnika, zaštiti me svojom Presvetom Krvlju, pristupi sa svojom slavom uskrsnuća, čuvaj me po zagovoru Marije, svih tvojih anđela i svih svetih. Izgradi oko mene božanski krug kako zloba zavidnika ne bi ušla u moj život. Amen.

Gospodine, ne bih želio da me obuzme strah od zavidnika i oduzme mi mir. Ljubljen sam od tebe i posjedujem dostojanstvo sina Božjega. Želio bih živjeti slobodno i mirno. Prepoznajem da mi ponos donosi tjeskobu kad me zavidnici kritiziraju. Ali bih ga želio nadvladati i upoznati slobodu jednostavnog i poniznog srca. Danas želim, Gospodine, uzdignuti glavu te kao tvoj ljubljeni sin hodati odvažno i dostojanstveno, onako kao ti želiš da ja koračam. Amen.

Gospodine, ti koji si oprostio onima koji su ti zavidjeli, psovali i razapeli te, samo ti možeš udijeliti mi milost oslobađajućeg oprosta. Usadi u moje srce iskrenu želju za razumijevanjem i opraštanjem onima koji me progone kako bih mogao promatrati ih tvojim očima ljubavi i razumijevanja. Amen.

HVALITI BOGA

Drugo snažno oružje jest hvala: hvaliti Boga zbog osoba koje nam čine zlo. Molitva hvale je izvanredna vrsta molitve. Ona nas izdiže iznad svega i usmjerava naše srce k Bogu, oslobađa nas od unutrašnjih tjeskoba, žalosti i strahova. Čovjek može slaviti Boga zbog njegove veličine, ljubavi, moći ili ljepote. Razlog slavljenja Boga može biti i zbog toga što je on stvoritelj svijeta i stvaratelj mojeg života ili zbog toga što ga otkrivam u prirodi ili svim lijepim stvarima. Ali mogu ga hvaliti i zbog nečega što On vrlo cijeni: slaviti ga zbog osobe koja me mrzi. Možda to izgleda nemoguće, ali čovjek može slaviti Boga jer je darovao život toj osobi. Njeno postojanje proizlazi iz božanske volje. I ona je stvorena na Božju sliku koja se u njoj zrcali. Posjeduje razum kojim može spoznati Boga i srce da bi ga neizmjerno ljubila.

Štoviše, mogu pokušati otkrivati nešto lijepo što je stvoreno od Boga u toj osobi, jer Bog je u sva svoja stvorenja stavio nešto lijepo, oni su odraz njegove božanske dobrote. Zbog toga ga mogu slaviti. Molitva hvale stvara u srcu oslobađajuće efekte. Pomaže nam umanjiti naše tjeskobe i strahove i tako nas ojačati kako nam drugi ne bi mogli naškoditi svojom zlobom. Kad hvalimo Boga zaštićeni smo od zavisti, ljubomore, kritika i zlobnih namjera. Hvala ima tajnu moć koja razoružava i sprječava da se želje zlobnika ostvare. Zbog toga, umjesto da se žalimo, bilo bi bolje hvaliti Gospodina da se u našem srcu pojavi radost hvale.

Moj Bože, slavan i bogat u čudesima, pun dobrote i ljepote, želim te slaviti s cijelim svojim bićem. Ti zaslužuješ da se pred tobom klanjam i slavim te. Nitko na ovom svijetu ne može gospodariti mojim srcem i zaustaviti moju hvalu. Jer ako te prestanem hvaliti, cijeli moj život počinje slabiti. Želim te slaviti, Gospodine, i znam da ću tako biti snažan i da me zavidnici neće moći nadvladati. Molim te, Gospodine, i za njih jer su tvoja ljubljena stvorenja na kojima se odražava tvoja ljepota. Amen.

Gospodine, htio bih biti tvoje oruđe za blagoslivljanje drugih. I kad ih ja blagoslivljam, ti rasprši svoju dobrotu u njihovim životima. Htio bih blagoslivljati one koji mi zavide i progone me. Želio bih moliti da budu sretni i da im bude dobro, da te upoznaju, ljube i nauče živjeti prema tvojim riječima. Da budu sveti i dobri. Ja ih blagoslivljem, Gospodine, s najboljim željama mojeg srca jer tako, prije ili kasnije, prestat će priželjkivati mi zlo. Amen.

Izvor: www.papaboys.org

Prijevod: s. Maja Ivković | Bitno.net