Marijin “fiat” uključio je u sebi sve: začeće Sina Božjega, rođenje druge osobe Presvetog Trojstva, njegov javni život i njegovu nauku, njegovo propeće na Kalvariji, slavu njegova uskrsnuća. Da nije bilo njezinoga “fiat”, ne bi se nebo pomirilo sa zemljom, ne bi čovjek postao opet ljubljeno dijete Božje, ne bi ljudska duša postala stan Presvetog Trojstva, ne bi Duh Sveti mogao činiti čudesa miIosti i ljubavi u dušama. Da Marija nije izrekla sve i “fiat” ne bi bilo Kristovog povijesnog utjelovljenja, ni njegova utjelovljenja u Crkvi, ni njegova tajanstvenog utjelovljenja u dušama.

Koliko je samo jedna jedina riječ “fiat” učinila promjena u naravnom i vrhunaravnom redu. I zato Mariju za tu jednu jedinu riječ časte svi vjerni na zemlji, svi blaženi na nebu, časti je samo Presveto Trojstvo, častit će je sva pokoljenja, svi narodi, svi sveti i u budućnosti.

Kako ljudska riječ može biti neobično velika, važna, značajna u životu, u životu čovjeka i u životu duše. Kod Marije u velikom opsegu, a kod nas u malom. Ali to u stvari ne mijenja ništa. I kako moramo zato paziti na svaku svoju riječ, kako moramo biti sabrani, šutljivi, ozbiljni, da u prevelikoj bujici riječi ne ugušimo upravo onu kojom ćemo najviše pomoći ljudima i dušama. U tišini, šutnji i ozbiljnosti dozorila je i Marijina riječ “fiat”.

A onda, kako ta riječ “fiat”, “neka bude”, mnogo u sebi znači. To je najsvetija riječ, Bogu najmilija riječ, Trojstvu najdraža riječ. Fiat! Neka bude! Neka mi bude po riječi tvojoj. U toj riječi i po toj riječi dozorila je u dušama spremnost na sve: na vršenje volje Božje, na mučeništvo, na heroizam u apostolatu. Tu riječ izgovarali su i izgovaraju neizlječivi bolesnici na svojim bolesničkim krevetima, kršćanske majke koje znadu da će im rađanje djeteta smrtno pokositi vlastiti život, vojnici na bojnim poljanama.

Ta riječ Marijina “fiat” proizvela je upravo najveću nutarnju prekretnicu u vjernim dušama. Ta riječ “fiat” mora biti i dnevna hrana, dnevni pokretač, dnevni oslonac, dnevni osobni život i svakoga od nas. I kad budemo slavili Gospu s njezinom najljepšom pjesmom “Magnificat” neka znamo da ćemo joj biti najsličniji, najvjerniji, pravi nasljednici njezine Marijanske uloge, ako se uživimo, ako provodimo u svome osobnom životu njezinu riječ “fiat”.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Marice Stanković Potpišimo Gospodinu praznu mjenicu. Dopuštenje nositelja prava (Suradnice Krista Kralja) za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi pročitajte na linku!


Molitva za zagovor službenici Božjoj Marici Stanković:

Dobri naš Oče! Ti si svoju službenicu Maricu Stanković obdario milošću da sve sile svoga uma i srca stavi u službu tvoga kraljevstva. U iskrenoj vjernosti Bogu i Crkvi, ona je zauzetim radom pomogla ljudima, osobito mladima, otkrivati Isusa Krista. Nevino osuđena, prihvatila je godine patnje. Molimo te, ražari u nama oganj Duha Svetoga da poput tvoje službenice hrabro i nesebično radimo za tvoje kraljevstvo. Po njezinu zagovoru molim te za posebnu milost… Oče naš…

Tko po zagovoru Službenice Božje u duhovnim ili tjelesnim potrebama zadobije koju milost, pozvan je javiti se postulaturi za njezino proglašenje blaženom: Postulatura službenice Božje Marice Stanković, Česmičkoga 1, 10000 Zagreb. Postulator: o. Vinko Mamić OCD