Bog nas rešeta, Bog nas kuša. Kao da nas je prividno napustio. Kao da ne mari za nas. Kao da je digao svoje ruke od nas. A sve to, da iznutra ojačamo. Da budemo prokušani borci. Da budemo njegova zdrava i čista pšenica. A konačno, i zašto da nas ne rešeta. Rešetao je on svoje najmilije uvijek: U Starom i Novom zavjetu. I birao je uvijek za rešetanje probrane. Jednom je to rešetanje bilo u bolestima i životnim poteškoćama, jednom u nutarnjim krizama i nutarnjoj nemoći. Prođimo povijest Crkve i na svakoj njezinoj stranici naći ćemo većih ili manjih rešetanja. Nijedan se svetac Crkve nije popeo na oltar bez rešetanja. Ta rešetan i kušan bio je i sam Krist Gospodin. Samo što današnje rešetanje svijeta i pojedinaca nadmašuje sva dosadašnja rešetanja po opsegu, po duljini trajanja i po načinu, kako nas Bog u ovim vremenima kuša. Suvremeni vihor kao da je zahvatio svaki naš živac, svaku našu vlas, svaki naš mišić, uvukao se u naš rad, u naš odmor, u naše molitve, u naš san. Taj suvremeni vihor porušio je tolike naše planove, dao je da u tolikim časovima osjetimo svoju nemoć, da u tolikim situacijama ne znamo što da radimo. I to nas sve kida, muči, razapinje, trga. Taj vihor sadašnjice i to teško Božje rešetanje.

Ali ipak, Bog nije digao ruke od nas. Niti nas je oživio, niti je jedan čas zaboravio na nas. Jer i Petru je, nakon što mu je navijestio rešetanje, rekao: “Ali ja sam se molio za tebe, da vjera tvoja ne oslabi.” I nama to isto Gospodin govori. Rešetat ću vas i rešetam vas, ali ne bojte se, ne sustajte! Ne predajte se boli i očaju! Ne plašite se vihora i šuma njegova. Jer ja sam uz vas. Ja molim za vas i vjeru vašu! Ne samo da sam se molio, već ja i sada molim za vjeru vašu. I što vam se onda može dogoditi? Koji vam vihor može nauditi? Koja vam bol može biti prevelika? I koja kušnja preteška? Jer evo, ja sam tu, kraj vas. Zar ne vidite moj lik? Ili ne čujete moj glas? Ja molim za vjeru vašu i sve vam to šaljem da budete zdrava i čista pšenica.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Marice Stanković Potpišimo Gospodinu praznu mjenicu. Dopuštenje nositelja prava (Suradnice Krista Kralja) za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi pročitajte na linku!


Molitva za zagovor službenici Božjoj Marici Stanković:

Dobri naš Oče! Ti si svoju službenicu Maricu Stanković obdario milošću da sve sile svoga uma i srca stavi u službu tvoga kraljevstva. U iskrenoj vjernosti Bogu i Crkvi, ona je zauzetim radom pomogla ljudima, osobito mladima, otkrivati Isusa Krista. Nevino osuđena, prihvatila je godine patnje. Molimo te, ražari u nama oganj Duha Svetoga da poput tvoje službenice hrabro i nesebično radimo za tvoje kraljevstvo. Po njezinu zagovoru molim te za posebnu milost… Oče naš…

Tko po zagovoru službenice Božje u duhovnim ili tjelesnim potrebama zadobije koju milost, pozvan je javiti se postulaturi za njezino proglašenje blaženom: Postulatura službenice Božje Marice Stanković, Česmičkoga 1, 10000 Zagreb. Postulator: o. Vinko Mamić OCD