Današnja nedjelja! Tako divna i bogata nedjelja! Crkva je zove Gaudete – Radujte se, jer prvi stihovi ulazne molitve glase: “Radujte se uvijek u Gospodinu, i opet vam kažem: Radujte se!”

Radujte se! Zašto da se radujemo? Zato, nastavlja sv. Pavao “jer Gospodin je blizu. Ništa se ne uznemirujte nego sve svoje molbe očitujte pred Bogom u molitvi”.

A onda će se ta ista misao ponoviti u oraciji: “Prikloni, Gospodine uho svoje našim molitvama i milošću svoga pohoda prosvijetli tmine naše duše!”

Pa tko da se ne raduje na takvo obećanje, na takav pohod, pred takvom pojavom svjetla?

Još ćemo jednom iste misli pročitati u poslanici Pavlovoj Filipljanima: “Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Blagost vaša neka je znana svim ljudima! Gospodin je blizu… I mir Božji koji nadvisuje svaki um neka čuva naša srca i naše misli u Isusu Kristu, Gospodinu našemu” (Fil 5, 4-5.7).

I konačno u pričesnoj molitvi s Izaijom: “Naviještajte malodušnima da budu jaki i da se ne boje, jer gle, naš će Bog doći i spasit će nas” (usp. Iz 35,4).

Radujte se! Radujte se!

Jeste li kada mislili na to da je radost osnovni kršćanski stav. Osnovno kršćansko raspoloženje!

Kako? Radost u ovim vremenima? U ovim poteškoćama? U poteškoćama vremena i mojim osobnim poteškoćama?

Pa ipak: radost je osnovni kršćanski stav. I nitko nema takvo pravo na radost kao mi. I nitko ne posjeduje tako duboki razlog da se raduje kao mi. Nitko nema takav razlog ni u sebi ni izvan sebe.

Ne sami po sebi, ni po svojoj krhkoj naravi, već po onome koji je po svome Veličanstvu daleko izvan nas, a po svojoj ljubavi u nama.

Radujmo se, i moramo se radovati, što ga imamo i što ga posjedujemo. I što će doskora i opet na poseban način doći da svoju opstojnost u nama još više popuni, poveća; jer on hoće da se u nama umnožava, da raste.

Radujmo se, jer je Gospodin blizu i mi ćemo ga vidjeti.

Radujmo se, jer će nas doskora obasjati svjetlo iz betlehemske špilje.

Radujmo se, jer ćemo doskora čuti pjesmu: “Slava Bogu na visini”.

Radujmo se, jer imamo bezgrešnu Majku!

Radujmo se, jer je Isusov poočim postao i naš zaštitnik!

Radujmo se, jer smo i mi pozvani da blagu vijest nosimo u duše, u svijet.

Preživimo danas tu veliku radost nade i čekanja, čežnje i posjedovanja.

Htjela bih da nijedna druga misao ne prođe kroz vaše duše osim misli radosti.

I da se ni jedan osjećaj ne javi u vama koji nije radost. Da današnji dan bude doista dan u koji ćete biti puni radosti, ali u koji ćete i sijati radost oko sebe.

Jer Bog je radost i tko živi u radosti, živi u Bogu Trojedinomu.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Marice Stanković Adventska čežnja. Dopuštenje nositelja prava (Suradnice Krista Kralja) za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi pročitajte na linku!