KROZ DOŠAŠĆE S MARICOM STANKOVIĆ (3)

Bog je radost i tko živi u radosti, živi u Bogu

Radost je osnovni kršćanski stav. I nitko nema takvo pravo na radost kao mi. I nitko ne posjeduje tako duboki razlog da se raduje kao mi.

radost

Foto: Shutterstock.com

Današnja nedjelja! Tako divna i bogata nedjelja! Crkva je zove Gaudete – Radujte se, jer prvi stihovi ulazne molitve glase: “Radujte se uvijek u Gospodinu, i opet vam kažem: Radujte se!”

Radujte se! Zašto da se radujemo? Zato, nastavlja sv. Pavao “jer Gospodin je blizu. Ništa se ne uznemirujte nego sve svoje molbe očitujte pred Bogom u molitvi”.

A onda će se ta ista misao ponoviti u oraciji: “Prikloni, Gospodine uho svoje našim molitvama i milošću svoga pohoda prosvijetli tmine naše duše!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa tko da se ne raduje na takvo obećanje, na takav pohod, pred takvom pojavom svjetla?

Još ćemo jednom iste misli pročitati u poslanici Pavlovoj Filipljanima: “Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Blagost vaša neka je znana svim ljudima! Gospodin je blizu… I mir Božji koji nadvisuje svaki um neka čuva naša srca i naše misli u Isusu Kristu, Gospodinu našemu” (Fil 5, 4-5.7).

I konačno u pričesnoj molitvi s Izaijom: “Naviještajte malodušnima da budu jaki i da se ne boje, jer gle, naš će Bog doći i spasit će nas” (usp. Iz 35,4).

Radujte se! Radujte se!

Jeste li kada mislili na to da je radost osnovni kršćanski stav. Osnovno kršćansko raspoloženje!

Kako? Radost u ovim vremenima? U ovim poteškoćama? U poteškoćama vremena i mojim osobnim poteškoćama?

Pa ipak: radost je osnovni kršćanski stav. I nitko nema takvo pravo na radost kao mi. I nitko ne posjeduje tako duboki razlog da se raduje kao mi. Nitko nema takav razlog ni u sebi ni izvan sebe.

Ne sami po sebi, ni po svojoj krhkoj naravi, već po onome koji je po svome Veličanstvu daleko izvan nas, a po svojoj ljubavi u nama.

Radujmo se, i moramo se radovati, što ga imamo i što ga posjedujemo. I što će doskora i opet na poseban način doći da svoju opstojnost u nama još više popuni, poveća; jer on hoće da se u nama umnožava, da raste.

Radujmo se, jer je Gospodin blizu i mi ćemo ga vidjeti.

Radujmo se, jer će nas doskora obasjati svjetlo iz betlehemske špilje.

Radujmo se, jer ćemo doskora čuti pjesmu: “Slava Bogu na visini”.

Radujmo se, jer imamo bezgrešnu Majku!

Radujmo se, jer je Isusov poočim postao i naš zaštitnik!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radujmo se, jer smo i mi pozvani da blagu vijest nosimo u duše, u svijet.

Preživimo danas tu veliku radost nade i čekanja, čežnje i posjedovanja.

Htjela bih da nijedna druga misao ne prođe kroz vaše duše osim misli radosti.

I da se ni jedan osjećaj ne javi u vama koji nije radost. Da današnji dan bude doista dan u koji ćete biti puni radosti, ali u koji ćete i sijati radost oko sebe.

Jer Bog je radost i tko živi u radosti, živi u Bogu Trojedinomu.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Marice Stanković Adventska čežnja. Dopuštenje nositelja prava (Suradnice Krista Kralja) za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi pročitajte na linku!


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 10. prosinca 2016.

Možda vam se svidi