Na današnji se dan prije 105 godina u Fatimi dogodilo tzv. ‘Čudo sunca’. Oko 70 tisuća ljudi svjedočilo je kako Zemlji najbliža zvijezda na nebu ‘pleše’. Čudo je najavilo troje pastira: Lucija, Jacinta i Franjo, ali  manje je poznato da oni jedini od svih okupljenih nisu vidjeli spomenuti znak na nebu, prenosi Aleteia.

Sestra Lucija je u svojim memoarima opisala što je troje malenih vidioca ugledalo dok su ostali promatrali sunce:

“Nakon što je Gospa nestala u neizmjernoj daljini nebeskog svoda, uz sunce smo ugledali svetog Josipa s Djetetom Isusom i Gospu odjevenu u bijelo s plavim plaštem. Sveti Josip i Dijete Isus kao da su blagoslivljali svijet, jer su svojim rukama činili znak križa.

Kad je malo kasnije ovo ukazanje nestalo, ugledah Gospodina i Gospu; učinilo mi se da je to Gospa Žalosna. Naš se Gospodin ukazao da blagoslovi svijet na isti način kao što je to učinio sveti Josip. I ovo ukazanje je nestalo, a ja sam ponovno vidjela Gospu, ovoga puta nalik Gospi od Karmela.”

Ovu viziju vidjeli su samo Lucija, Jacinta i Franjo dok su ostali gledali samo u sunce.

Vjeruje se da je “ples sunca” trebao pobuditi vjeru u nevjernom mnoštvu, dok je Gospa imala drugačiju poruku za vidioce.

Primjerice, vizija Gospe Karmelske poslužila je sestri Luciji kao priprema za njezin ulazak u samostan karmelićanki kada je odrasla.