Marija je učila blizu Križa. Ona je stajala uz Križ.[1] Isus je bio potpuno prekriven krvlju; mi to ne možemo danas vidjeti na našim križevima, ali vjerujem da je tlo bilo potpuno mokro, natopljeno krvlju. Jesmo li to ikada čuli, zvuči li mi to poznato, jesmo li u stanju to čuti? Sam je Isus rekao: “Žedan sam”[2] upravo na križu, tu riječ ljubavi. Nakon toga više ništa nije rekao.

Pokušajte produbiti svoje razumijevanje riječi “Žedan sam”. To je život koji treba živjeti, ne pobožnost, rame uz rame s Isusom. Čim netko kaže: “Žedan sam”, trčim da mu utažim žeđ. Čim netko u Kalighatu kaže: “Žedan sam”, požuri da mu doneseš vode. To je Isusova riječ: “Žeđam” – za ljubavlju, dušama, a ne vodom. Stoga slušajte.

Produbimo svoje znanje o “Žedan sam”. Mi ne možemo voljeti ono što ne poznajemo. Što je Gospa stvarno učinila kada je čula “Žedan sam”? Zasigurno je gledala ne bi li došla do boce ili posude s vodom. Nije mogla ništa učiniti. Što je Isus trpio u tijelu, ona je trpjela u duši. Zamolimo je da nam pomogne stvarno shvatiti. Neka nas Gospa pouči. “Žedan sam”. “Utažujem” mora biti cilj i radost vašega života. S velikom ljubavlju i povjerenjem stanite s Gospom uz Križ. To je dar Božji; mi smo izabrane u Družbu da bismo tažile Isusovu žeđ.

Za čim On žeđa? Svakako je to bila tjelesna žeđ – izgubio je krv – mučenička žeđ. Danas u Etiopiji – krvava mučenja, strašna žeđ, čak i njihova odjeća žedna je vode. Stavite se tamo, pred Isusa. Osim te strašne žeđi tijela, strašna je žeđ proizlazila od boli grijeha. On nije griješio, ali nitko nije razumio grijeh bolje od Njega. Želio nas je očistiti od grijeha i posljedica grijeha. On je žeđao našu ljubav, a grijeh je pokvario naša srca.

Kada dajemo ogorčenost

“Utažiti Isusovu žeđ za dušama” znači [utažiti žeđ] za ljubavlju – mojom ljubavlju i ljubavlju drugih. Kada je Isus umirao na Križu, On povika: “Žedan sam.” Te su riječi u svakoj kapeli Misionarki ljubavi da bi nas podsjetile zašto je jedna Misionarka ljubavi ovdje: da bi tažila žeđ Isusa za dušama, za ljubavlju, za dobrotom, za suosjećanjem, za nježnom ljubavlju. Kada je Isus trpio na Križu, vojnik – iz dobrote i s vrlo dobrom namjerom da pomogne Isusu zaboraviti na bol i želeći ga uspavati, kao uz pomoć sredstva za smirenje – pripremio je gorko piće od octa i dao Isusu da pije. Isus, da ne bi povrijedio vojnika, prihvati, ali ga tek okusi. Nije ga pio jer nije želio zaboraviti Svoju bol i muku.[3] Nije – jer me ljubio i umro za mene[4] – On je trpio za mene. Vrlo često i mi nudimo gorko piće Isusu. Ova ogorčenost dolazi iz dubine našega srca, izvire u našim riječima, našim stavovima jednih prema drugima. “Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste.”[5] Kada dajemo ovu ogorčenost jednoj od sestara, jedni drugima, mi je dajemo Isusu.

Čuj svoje ime

Nedavno sam dobila pismo od svećenika, svetoga svećenika. On je napisao dugo pismo u kojemu kaže da je molio i da uopće nije mislio na nas, a onda je čuo Isusa kako mu jasno kaže: “Reci Majci Tereziji: ‘Žedan sam’”, a On nije mislio samo na Majku Tereziju, nego na svaku od vas. Pokušajte danas čuti svoje ime i Isusa kako govori: “Žedan sam.” Što će biti vaš odgovor? Slušajte Isusa kako to jasno izgovara. Budite uvjerene da je Isus taj koji govori kao što sam ja sasvim sigurna da je to morao biti Isus. Samo stanite pred svetohranište. Ne dopustite da vas išta ometa. Čujte svoje vlastito ime i: “Žedan sam.” Žedan sam čistoće, žedan sam siromaštva, žedan sam poslušnosti, žedan sam svesrdne ljubavi, žedan sam potpuna predanja. Živimo li uistinu duboko kontemplativnim životom? On žeđa za tim potpunim predanjem.

Sve se svodi na “Žedan sam”

Rastite u toj prisnoj ljubavi i razumjet ćete ne samo “Žedan sam”, nego sve. Ljudski govoreći, ne možemo shvatiti značenje: “Ljubite jedni druge kao što sam Ja ljubio vas”,[6] “Budite sveti kao što sam Ja svet.”[7] No sve se svodi na “Žedan sam.” Plod vjere je razumijevanje “Žedan sam”. … Brzo se oslobodite grijeha tako da možemo čuti Isusa kako govori: “Žedan sam tvoje ljubavi.” Najvažnije je to da se moramo susresti s Isusovom žeđi, ali susresti Isusovu žeđ jest milost.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Majke Terezije “Gdje je ljubav, ondje je i Bog”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.


[1]   Iv 19,25.

[2]   Iv 19,28.

[3]   Mt 27,33–34; Iv 19,28–30.

[4]   Gal 2,20.

[5]   Mt 25,40.

[6]   Usp. Iv 13,34.

[7]   Usp. Lev 11,44; 11,45; 19,2; 20,7; Mt 5,48.