Molitva jest radost, ona je znak naše plemenitosti i velikodušnosti, našeg trajnog intimnog zajedništva s Bogom.

Neopisiva je radost doticati Krista u liku bijednika, jer radost jest ljubav. Radost je molitva; radost je snaga; radost je zamka ljubavi kojom možete hvatati duše. Bog ljubi radosna darivatelja. Tko daje s radošću, daje dvostruko. Na tisuću načina pokazuje se naša zahvalnost Bogu, a na osobit način u prihvaćanju svega s radošću. Radosno srce normalno proizlazi iz srca koje gori ljubavlju.

Ne trebamo se služiti bombama i topovima da bismo pobijedili svijet. Koristimo se ljubavlju i suosjećanjem. Mir započinje jednim osmijehom: smiješimo se pet puta dnevno osobi kojoj zavidimo na njezinu smiješku. Činimo to za mir. I zračimo Božji mir, upalimo svjetlo, gasimo u svijetu i u srcu svakog ljudskog bića svaku mržnju i želju za moći.

Trpljenje samo po sebi nema vrijednosti. Ali trpljenje u zajednici s Kristom, čudesni je dar. Da, to je dar i znak njegove ljubavi jer upravo na takav način Otac pokazuje svoju ljubav za svijet: dajući svoga Sina da bi on umro za sve nas.

Ako je trpljenje prihvaćeno u skladu s mukom Kristovom i ako se s njime trpi, onda trpljenje postaje radost. Sjetimo se da muka Kristova završava radošću uskrsnuća tako da, dok u srcu osjećate Kristovu patnju, mislite na uskrsnuće koje slijedi, na radost Uskrsa koja dolazi. Ne prepuštajte se nikada tuzi u tolikoj mjeri da zaboravite na radost Kristova uskrsnuća.

Svi mi s nestrpljenjem očekujemo nebesku radost u kojoj boravi naš Bog; ali mi možemo već sada biti u njegovoj prisutnosti i tako uživati rajsku sreću u društvu s njime. Ali to, dakako, znači: ljubiti kao što on ljubi; pomagati kao što on pomaže: davati se kao što se on daje; služiti kao što on služi; spašavati kao što on spasava.

Pomoći slijepome da napiše jedno pismo, ili jednostavno ići pored njega, pomoći mu preko zapreka, posjesti ga, saslušati ga ili mu odnijeti pismo na poštu, posjetiti nekoga, odnijeti mu cvijet — sve su to male stvari ali nikad suviše male; to je zapravo naš način oživotvorenja naše ljubavi prema Kristu.

Molitva je radost… Molitva je ljubav… Molitva je mir… Nije moguće posve izraziti molitvu; treba je jednostavno prakticirati. To nije nemoguće. Bog daje onome koji traži: “Tražite i primit ćete.” Jedan otac zna što treba njegovoj djeci — kako naš nebeski Otac to ne bi znao još bolje!

Gospodine Isuse, pomozi nam da shvatimo da ćemo puninu života zadobiti samo neprestanim umiranjem sebi samima i našim sebičnim željama. Jer samo ako s tobom umiremo, s tobom ćemo i uskrsnuti.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Molitva – svježina jednog izvora”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net