Mi imamo samo jednu jedinu molitvu, temeljnu, jasnu i sveobuhvatnu: to je sam Isus Krist. Postoji samo jedan jedini glas koji se sa zemlje uzdiže prema nebu: to je glas Isusa Krista. Stoga moliti, prije svega znači biti jedno s Isusom Kristom.

Kad dođe trenutak za molitvu, a ne uspijeva se moliti, tada treba učiniti samo jednu jednostavnu stvar: pustiti Isusa da u tišini našega srca moli Oca. Ako mi ne možemo govoriti, on će govoriti; ako mi ne možemo moliti, on će moliti.

Često trebamo reći: Isus je u mom srcu. Vjerujem u postojanost njegove ljubavi prema meni. Mi smo jedno s njime i kad mu nemamo što darovati, dajmo mu našu nesposobnost. Tražimo od Isusa da on moli u nama jer nitko tako dobro ne poznaje Oca kao on. Nitko ne može moliti tako dobro kao on koji šalje svoga Duha da moli u nama jer mi ne znamo kako treba moliti.

Ako je moje srce čisto, ako je u njemu Isus živ, tada je ono tabernakul živoga Boga i Isus i ja smo jedno. Sveti Pavao piše: “Ne živim više ja nego Krist živi u meni.”

Krist moli u meni, Krist djeluje u meni, Krist misli u meni, Krist gleda mojim očima, Krist govori mojim riječima, Krist radi mojim rukama, hoda mojim nogama, ljubi mojim srcem. Sveti Pavao također piše: “Pripadam Kristu i ništa me ne može odijeliti od njegove ljubavi.”

Takva bijaše njegova povezanost s Bogom u Duhu Svetom.

Vrlo je važno znati da Krist živi u nama, da je prisutan u nama čak ako mi to i ne osjećamo. Bog nas toliko ljubi da je dao svoga Sina Isusa i po njemu nam je darovao svoju ljubav; dadnimo mu ulaznicu za sve ono što nam pripada i tako budimo suosjećanje i prisutnost u svijetu. Dajmo Bogu slobodu da se može nama poslužiti; dopustimo mu da živi svoj život u nama — to znači moliti. I što ćemo mu više prostora davati u nama, to ćemo biti sličniji Kristu.

Molitva stoga i nije drugo doli potpuno odricanje od samih sebe i potpuno povezivanje s Kristom. To je ono što nas čini kontemplativcima u srcu svijeta; mi smo dvadeset i četiri sata na dan u njegovoj prisutnosti kad smo sve to vrijeme s gladnima, s golima, s onima koji nemaju zaklona, s neželjenima, s neljubljenima, s onima s kojima se ne računa. Doista, sam je Isus rekao: “Ono što ste učinili jednome od moje najmanje braće, meni ste učinili.”

Oče naš, evo me, evo tvoga djeteta, stavljam ti se na raspolaganje da me ti upotrijebiš u skladu s tvojim planom ljubavi za svijet. Molimo jedni za druge da bismo dopustili Isusu da preko nas ljubi današnji svijet onom ljubavlju kojom ga ljubi Otac.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Molitva – svježina jednog izvora”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net