Svečano misno slavlje blagdana sv. Ivana Bosca u svetištu Sveta Mati slobode na Jarunu 31. siječnja je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, u zajedništvu s provincijalom hrvatskih salezijanaca don Tihomirom Šutalom i više svećenika.

Nadbiskup Lingua u homiliji je podsjetio da Isus u djeci vidi tri stvari koje mu se toliko sviđaju te nam ih predlaže kao primjer – nevinost, jednostavnost i sposobnost sanjarenja. “Premda smo grešnici, moramo zazivati Boga da nas svojim milosrđem, koje nema granica, učini nevinima ‘poput djece’. Druga karakteristika djece je jednostavnost. Jednostavnost znači da budemo neopterećeni i čisti u svojim mislima. Ne dopustiti da nama ovlada sumnja, zloba. Jednostavnost znači imati povjerenje u druge, čak i ako to uključuje opasnost da budemo prevareni i smatrani naivnima”, pojasnio je.

Spominjući povjerenje, nuncij je podsjetio da je don Bosco na cijeli jedan dan mlade zatvorenike odveo na izlet i druženje. Ne htijući izigrati njegovo povjerenje, nitko nije pobjegao i svi su se vratili u zatvor. “Samo imajući povjerenja, stječete povjerenje”, naglasio je nuncij i nastavio: “Treća karakteristika djece je sposobnost sanjarenja, pa čak i sanjarenja otvorenih očiju. Kada bismo don Bosca željeli opisati samo jednom riječju, rekli bismo da je bio ‘sanjar’. Sanjar, ne samo zbog snova koje je sanjao noću, koji su bili brojni i značajni, nego možda upravo zbog onih koje je sanjao danju, otvorenih očiju.”

“Okupljeni smo u svetištu ‘Sveta Mati Slobode’. Pokojni don Petar Šimić ga je sanjao dok su drugi sumnjali u njegovu realizaciju. A danas smo zahvalni na njegovoj intuiciji i uvjereni smo da je to bilo Božje nadahnuće”, podsjetio je nuncij Lingua i zaključio: “Upravo su u ovom svetištu, u prostoru iza oltara, na zidovima ispisana imena onih koji su vjerovali u snove o slobodi i koji su za nju žrtvovali svoje živote. Duboko smo im zahvalni i molimo da ih Sveta Mati Slobode ogrne svojim plaštem milosrđa i nastavi moliti za sve nas, posebno mlade, da bismo i nadalje imali velike snove i gradili bolji svijet u duhu nadahnuća svetog Ivana don Bosca. Neka on svojim zagovorom pomogne cijeloj Salezijanskoj obitelji, posebno hrvatskoj provinciji, kreativno sanjati bez zaustavljanja pred preprekama, imajući uvijek na umu dobrobit Crkve i cijelog čovječanstva.”

Podsjetio je na kraju na milijune migranata koji pružaju svoje gole i prazne ruke u nadi da će ih netko uhvatiti za njih. “Znamo da je gotovo uvijek uzrok tih migracija rat, sukobi potaknuti raznim interesima. Bez mira nikada neće biti slobode. Molimo don Bosca da nam pomogne da budemo graditelji mira, ljudi pomirenja, počevši od naših domova, naših četvrti, naših gradova, naših zemalja: samo na taj način možemo dati svoj doprinos ostvarenju Isusova sna: ‘da svi budu jedno, da svijet uzvjeruje’”, zaključio je nuncij Lingua.