“Ali sada – riječ je Gospodnja – vratite se k meni svim srcem svojim: posteć’, plačuć’ i kukajuć’. Razderite srca, a ne halje svoje! Vratite se Gospodinu Bogu svome, jer on je nježnost sama i milosrđe…”, čitamo danas u prvom misnom čitanju.

Gospodin nas želi odvojiti od zemaljskih stvari kako bismo se obratili njemu; želi da napustimo grijeh, koji uništava i ubija, i vratimo se izvoru života i radosti: Sam Isus Krist najuzvišenija je milost u čitavoj Korizmi. On sam pojavljuje se pred nama u divnoj jednostavnosti evanđelja.

Uz Krista ćemo uvijek pronaći lijek za moguću mlakost i snagu da nadvladamo one mane koje bi nam inače bile nesavladive. Umjesto tvrdnje: ‘Nepopravljivo sam lijen, nisam ustrajan, ne mogu završiti stvari koje započnem’, bolje je kazati: ‘Nisam dovoljno blizu Krista.’

[…] Vrijeme je da svatko od nas osjeti kako ga Krist potiče. Jer, ako smo skloni odgoditi ovu odluku, znajmo: pravi trenutak je došao. Započinje korizma, smatrajmo je vremenom promjene i nade.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)