Zbog toga je potrebno stalno bdjeti i čistiti vlastitu unutarnjost. Ovo korizmeno doba prilika je za preispitivanje našega odnosa prema stvarima i prema samima sebi.

Posjedujem li nepotrebne ili suvišne stvari? Vodim li računa o troškovima i bilježim li svoje izdatke kako bih znao na što sam potrošio novac? Izbjegavam li sve što bi za mene značilo raskoš ili hir, premda za druge to ne mora biti? Imam li običaj davati milostinju ljudima kojima je potrebna ili prilog za apostolski rad, velikodušno i bez škrtarenja? Podržavam li tradicionalnu službu milosrđa i božanskog poslanja Crkve prilozima koji su razmjerni mojim prihodima i rashodima? Jesam li navezan na stvari ili na sredstva kojima se koristim na poslu? Tužim li se kada mi nedostaje nešto što smatram neophodnim? Vodim li umjeren život, svojstven osobi koja teži svetosti? Trošim li nepotrebno, zbog nepromišljenosti ili nesmotrenosti?

Nenavezanost koja nam dopušta slijediti Gospodina izbliza ne odnosi se samo na materijalna dobra, već je i nenavezanost na nas same: na naše zdravlje, na ono što drugi o nama misle, na naše ambicije (premda plemenite), naše uspjehe i profesionalne ciljeve.

Kršćani trebaju posjedovati stvari “kao da ih ne posjeduju”. Sveti Grgur Veliki rekao je: “I zadržavajući ostavljate sve ako tako obavljate ovo vremenito da svom dušom težite za vječnim. Onaj se svijetom služi, ali kao da se njime ne služi, koji sve što je potrebno podvrgava službi života, ali ipak ne dopušta da to ovlada njegovim duhom, da ono što je podvrgnuto služi izvana, a nikada ne odvraća duh koji je usmjeren na ono što je više.”

Naša su srca za Boga, jer su za njega stvorena, i samo će u njemu naša želja za vječnom srećom biti ispunjena. Isus ni s kim ne želi ‘dijeliti’. On hoće sve. Sve ostale čiste i plemenite ljubavi koje su sastavni dio našega života na zemlji, za svakoga sukladno određenom pozivu koji je primio, hranjene su i vođene ovom našom velikom Ljubavi: našim Gospodinom, Isusom Kristom.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan). Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.