Prvo. Obrati se vječnom Ocu i predstavi mu ljubav i hvale kojima je uzvisivan od svih četa nebeskih, predstavi mu također napore i muke koje su sveci podnijeli na zemlji njemu za ljubav; zbog svih ovih stvari traži od njegova božanskog Veličanstva sve ono što ti treba.

Drugo. Uteci se slavnim dusima kao onima koji ne samo da žele naše savršenstvo, nego živo žude da budemo smješteni na prijestolje iznad njihova; moli ih da ti pruže pomoć protiv svih tvojih poroka i protiv svih tvojih protivnika te da te zaštite na času smrti.

Ponekad ćeš razmatrati mnoge pojedinačne milosti koje su primili od velikog Stvoritelja potičući u sebi živ osjećaj ljubavi i radosti prema njima ako su bogati tolikim darovima kao da su tvoji. Štoviše, radovat ćeš se, ako je moguće, što te darove više imaju ti slavni dusi nego ti budući da je to volja Božja i stoga neka je hvaljen i slavljen.

Kako bi ovu vježbu obavila uredno i s lakoćom, možeš podijeliti čete blaženika prema danima tjedna na sljedeći način.

U nedjelju uzet ćeš devet korova anđeoskih.

Ponedjeljak: sv. Ivan Krstitelj.

Utorak: patrijarsi i proroci.

Srijeda: apostoli.

Četvrtak: mučenici.

Petak: pape s drugim svecima.

Subota: djevice s drugim sveticama.

Ali ne propusti da se svaki dan utječeš često Djevici Mariji, kraljici svih svetih, svome anđelu čuvaru, sv. Mihovilu arkanđelu i svim svojim svetim zagovornicima.

I svaki dan moli Djevicu Mariju, njena Sina, Oca nebeskoga da ti udijele veliku milost da ti za glavnog zagovornika i zaštitnika daju sv. Josipa, zaručnika same Djevice. Obrati se potom istome svecu, s pouzdanjem ga moli da te primi pod svoju zaštitu.

Pripovijedaju se mnoge stvari o ovome slavnome svecu i o mnogim milostima koje su po njegovu zagovoru primili oni koji su mu pobožni i koji se njemu uticahu ne samo u duhovnim nego i u vremenitim potrebama, a osobito u pouci pobožnih osoba u molitvi i razmatranju. Ako Bog toliko drži i do drugih svetaca jer su mu, živeći među nama, ostali poslušni i jer su ga častili, koliko više trebamo vjerovati da je od Boga čašćen i da kod Boga imaju vrijednost molitve ovoga poniznoga i preblaženoga sveca! On je toliko bio počašćen na zemlji od samoga Boga kojemu se je svidjelo da mu se podloži i da ga kao oca sluša i služi mu (usp. Lk 2,51).

Gornji tekst je izvadak iz knjige Lorenza Scupolija “Duhovni boj”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.

Bitno.net